Forward med tunga meriter klar för VIK

Västerviks IK fortsätter att göra om i truppen. Under fredagen kunde Sporten avslöja att en meriterad forward är klar för spel i klubben. Några timmar senare bekräftades nyheten av VIK.

Danny Kristo spelade för Brynäs i tio matcher hösten 2018.

Danny Kristo spelade för Brynäs i tio matcher hösten 2018.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ishockey2022-01-28 20:20

Danny Kristo är nästa namn in i VIK-truppen. Det är en 31-årig amerikansk forward som närmast kommer från spel i tjeckiska Kladno, där han under säsongen spelat 38 matcher och gjort 11 (3+8) poäng. I Kladnos trupp finns såväl legendaren Jaromir Jagr, 49, som den tio år yngre Tomas Plekanec. Jagr är för övrigt ägare av Kladno.

undefined
Jaromir Jagr hänger alltjämt i hemma i Tjeckien. 49 år gammal har han under säsongen varit lagkamrat med Kristo i HC Kladno.

På Kristos meritlista finns, förutom en misslyckad sväng i Brynäs 2018, spel i tyska högstaligan DEL, KHL, schweiziska NLA, över 250 AHL-matcher, JVM-guld och VM-brons med USA.

Först ville inte sportchefen Emil Georgsson bekräfta avslöjandet.

– Vi får se vad som händer, sa han på fredagseftermiddagen.

Men det dröjde inte länge innan nyheten var officiell. Vid 19.30-tiden, mitt under bortamatchen mot Almtuna, skickade VIK ut ett pressmeddelande med information om att Danny Kristo är klar för spel i klubben. "Danny är en erfaren spelare med mängder av rutin från toppligor i Europa. En högerskytt som kommer hjälpa oss offensivt", säger Emil Georgsson i pressmeddelandet.

Kristo ansågs som ung vara en stor talang och draftades redan i andra rundan 2008, då Montreal Canadiens lade beslag på honom. Något framträdande i NHL blev det aldrig utan Kristo skapade sig en karriär i farmarligan, AHL, där han spelade i fyra säsonger innan han inför säsongen 2017/18 hamnade i lettiska KHL-laget Dinamo Riga.

undefined
Danny Kristo spelade för Brynäs i tio matcher hösten 2018.

När Brynäs för tre år sedan värvade honom beskrevs han på följande sätt av dåvarande sportchefen Stefan Bengtzén:

"Kristo är en spelare med god spelförståelse och hans främsta styrka är hans snabba skridskoåkning samt att också ha förmågan att komma till kvicka avslut".

Den sejouren i Sverige varade bara tio matcher innan säsongen fortsatte i schweiziska Rapperswil. Nu är han alltså tillbaka i svensk ishockey och ska slutföra säsongen i Västerviks IK.

MrMadhawk på SportExpressen var först med att under fredagen rapportera om VIK:s intresse för Kristo på Twitter.

Kristo har representerat USA på såväl junior- som seniornivå.
Kristo har representerat USA på såväl junior- som seniornivå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!