Färjestad skakade av sig märkligt mål

Det började med ett märkligt baklängesmål. Sedan kom en mäktig vändning. Färjestad gick från 1–3 till 5–3 mot Leksand. –Riktigt starkt, säger Jakob Forsbacka Karlsson, som vaknat till ordentligt i sin nya klubb.

Färjestads Per Åslund, mitten, firar efter att han i tom bur fastställt slutresultatet till 5–3 hemma mot Leksand.

Färjestads Per Åslund, mitten, firar efter att han i tom bur fastställt slutresultatet till 5–3 hemma mot Leksand.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2021-02-25 21:41

Färjestad kan vinna matcher på olika sätt i SHL-ishockeyn.

Efter rivstarten som gav 4–0 borta mot Rögle kom den stora vändningen mot Leksand.

En jobbig start och två tvåmålsunderlägen vändes till 5–3 och nu är en kvartsfinalplats inom räckhåll.

– Det är klart att man slänger ett öga på tabellen men vi kan bara påverka vår egen insats. Vi fokuserar på nästa träning och nästa match, säger Jakob Forsbacka Karlsson.

Färjestads mitt i säsongen-värvning från Växjö har varvat upp.

När Forsbacka Karlsson bökade in 4–3 mot Leksand var det hans fjärde mål på de sex senaste matcherna, varav ett i var och en av de tre senaste.

– Det har studsat rätt på slutet. Riktigt roligt, säger 24-åringen som tidigt stack över Atlanten.

Det blev 29 NHL-matcher i Boston men mest farmarlagsspel innan han återvände till Sverige och Växjö inför förra säsongen.

Nu verkar han ha hittat rätt i Färjestad, där hans kedja med Olle Lycksell och Carl Jakobsson imponerat på sistone.

– Vi får i gång benen på varandra och det är roligt att vi får utdelning, säger Forsbacka Karlsson.

Halvt självmål

Det började illa för Karlstadlaget mot Leksand – med ett mycket märkligt mål i numerärt överläge för gästerna. Färjestad hade inte haft några som helst problem att försvara sig när backen Linus Arnesson fick kontroll på pucken och skulle skicka den över isen.

I stället träffade han Emil Heinemans ben och målvakten Henrik Haukeland kunde förvånat konstatera att pucken låg bakom honom, 0–1.

Leksand tog ett fast grepp om matchen och utökade till 2–0 på en tekningsvariant när backen Jonas Ahnelöv stack på mål och satte klubban till Mattias Ritolas passning.

Färjestad visade i stort sett ingenting men lyckades ändå få med sig en reducering in i första pausvilan. Lagkaptenen Victor Ejdsell hittade rätt med 13 sekunder kvar av första perioden.

Sedan hände något i omklädningsrummet.

Juvonen utbytt

Plötsligt arbetades det stenhårt i varje situation på isen. Färjestadsspelarna var riktigt förbannade på sig själva efter den svaga starten.

– Absolut. Vi kände alla att vi inte kom upp till den nivå vi ska ha och det sade vi till varandra, säger Forsbacka Karlsson.

Leksand gjorde visserligen 3–1 men sedan var det bara Färjestad.

Jesse Virtanen reducerade till 2–3 innan Jacob Nilsson och Forsbacka Karlsson var sin gång var påpassliga i röran framför Leksands målvakt Janne Juvonen.

Efter 4–3-målet valde Leksandstränaren Björn Hellkvist att byta ut Juvonen, som med en felriktad puck indirekt orsakade underläget.

Ersättaren Axel Brage höll nollan men det hjälpte inte. Per Åslund satte 5–3 i tom bur.

I och med segern har Färjestad två poäng upp till Leksand och ytterligare tre till Frölunda på den eftertraktade sjätteplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!