Sveriges rekordman i maraton tävlade i Hultsfred

Ett, två, tre...1025! Lennart Skoog gillar att springa – långt. Det är alldeles uppenbart det. Han har rekordet i Sverige över genomförda maraton/ultra. Över 1000 lopp faktiskt. "Jag kan springa hur långt som helst, sa 77-åringen under Backyard Ultra i Hultsfred.

Här går starten för sjätte upplagan av Backyard Ultra i Hultsfred.

Här går starten för sjätte upplagan av Backyard Ultra i Hultsfred.

Foto: Torbjörn Allvin

Sport2023-05-06 20:54

Klockan 10:00 i lördags gick startskottet för sjätte upplagan av Backyard Ultra i Hultsfred. Vid Hulingens strand tog då de 27 löparna sina första löpsteg för dagen. En av dem var Lennart Skoog från Stenungsund. Han har tagit ett och annat steg i sin karriär om vi säger så. 

I början av förra året, 2022, blev han den förste svensk som passerade 1000 sprungna maratonlopp/ultra. Otroligt, minst sagt. 

undefined
Lennart Skoog är en riktig järnman. Han har genomfört 1024 (!) maratonlopp och sprang ultraloppet i Hultsfred under lördagen.


När Sporten pratade med honom strax efter första varvet och 6,7 kilometer gjorda, så var han knappt andfådd. Det var lätt som en plätt för den här järnmannen. Hans ambition var att genomföra sitt 1025:e mara just i Hultsfred. 

– Det krävs att jag springer lite mer än sex varv och det borde jag väl klara, sa han på ett stillsamt sätt medan vi kunde skymta ett lätt leende. 

Med sin fysik och erfarenhet har han förstås kapacitet att klara fler varv än så, men tanken var att han skulle samla ihop tillräckligt med kilometer för att täcka de dryga 42 som är ett maratonlopp. Och visst fixade han det. Något han inte var ensam om att göra den här soliga, men något blåsiga dag i Hultsfred. 

undefined
Hultsfreds LK arrangerade ett nytt ultramaraton. Här ses Jennie Karlsson och Kurt Gustafsson, som är med i arrangörsstaben.

Sporten tog ett snack med Kurt Gustavsson i arrangörsstaben (Hultsfreds LK) när klockan började närma sig 20:30 under lördagskvällen. Alltså nära elva timmar efter att starten ägde rum. Tro inte att det var tomt på banan då, ånej. Vid det klockslaget var fortfarande sex löpare i full gång, tre damer och tre herrar. 

– Det kommer att ta sin tid. Ingen av de sex kvarvarande verkar vara vare sig trötta eller slitna. De ser pigga ut. Men samtidigt har det blivit en annan kyla nu när solen har gått ner. Det blir tuffare för dem, sa han då. 

Fjolårsvinnaren Chatarina Chronéer var en av löparna. Förra året höll sprang hon 16 varv, där varje varv alltså får ta max en timme i anspråk inklusive vila, dryck och mat för de som väljer och hinner med det.

– Min känsla är att några av dem kommer att fortsätta ett bra tag till. Jag tror inte att de vill ge sig i första taget.  

Så blev det också. Faktum är att de sista löparna valde att sluta 01:00, på söndagens morgon. 

Det blev dubbla vinnare: Just det, Chronéer från Västervik och Stina Dolk från Gamleby. 

– Det krävs rejält med pannben för att springa så länge. De sprang i 15 timmar och 100 kilometer, säger Gustavsson.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!