Fler klubbar kan lämna Hockeyettan: "Då är inte vi med"

Karlskrona och Boden överväger att lämna Hockeyettan. Nu kan även Teg följa efter. "Vi är inte med till vilket pris som helst", säger Fritz Sprung, ordförande i Tegs SK.

"Det är ganska uppenbart att vi inte hör till gemenskapen", säger Tegs ordförande Fritz Sprung.

"Det är ganska uppenbart att vi inte hör till gemenskapen", säger Tegs ordförande Fritz Sprung.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Ishockey2021-05-14 15:30

Turerna har varit många kring Boden Hockey. När Riksidrottsnämnden (RIN) gav Boden rätt – man behöver inte vara med i ligaorganisationen för att spela i förbundets serier – meddelade klubben omedelbart sitt utträde.

Men ett ”samtal i positiv anda” med svenska ishockeyförbundet tidigare i veckan gjorde att Boden sätter utträdet på paus. I alla fall i en vecka.

Tegs ordförande Fritz Sprung meddelar att de kan gå samma väg. Om det inte sker någon förändring i avtalet mellan ligaorganisation och klubbar.

– Jag spekulerar, men jag tror att Hockeyettans tanke är att driva det här hårt för att tvinga flocken till lydnad. Jag märkte hur de reagerade när vi gick emot. Alla ska hålla ihop, menar de. Direkt vi börjar göra avkall på demokratin, då går vi åt väldigt fel håll. Det är en principiell fråga, att alla har rätt till sin åsikt, säger han. 

Mot den bakgrunden – vill inte ni göra som Boden?

– Vi är med just nu. Men inte till vilket pris som helst.

NSD-Sporten har tidigare berättat att Karlskrona överväger att inte skriva på Hockeyettans ATG-avtal. Även om Teg ser problem med ligaorganisationen, är de inte beredda att lämna för tillfället.

– Hockeyettan har uppenbarligen inte förstått juridiken och vi har poängterat föreningsfriheten från dag ett. Den är ganska grundlagsskyddad i Sverige, säger han och fortsätter:

– Vi kan inte ha en situation där en ledande klubb i Hockeyettan med tydliga ambitioner om allsvenskan inte vill vara kvar. Då rasar alltihopa. Det är inte bra för någon, inte heller för Boden. Det är bara att göra om och göra rätt.

Samtidigt tycker han att det är problematiskt att driva ärendet ända till riksidrottsnämnden. Mitt i pandemin.

– Det är jävligt osmakligt att driva strid när Sverige och hela världen plågas av det största hotet, ekonomiskt och socialt, sedan andra världskriget. Jag kan inte tycka det är rimligt. Omoget är inte ens förnamnet.

– Vi har sträckt ut handen till Boden och sagt att vi talar med er. Det tror jag att vi är de enda som gjort. 

När Vimmerby Tidning pratar med Vimmerby Hockeys klubb- och sportchef Morgan Persson menar han på att man inte fört några diskussioner kring Hockeyettan och ATG-avtalet i föreningen. 

– Nej, det är inte en fråga som varit uppe hos oss, säger Morgan Persson. 

Varför tror du att exempelvis Karlskrona överväger att inte skriva på avtalet?

– Jag vill inte spekulera i andra klubbar och vad de gör. Det får stå för dem.

När de tre ledamöterna hos svenska ishockeyförbundet som röstade för att ge Boden Hockey rätt, hängdes ut av hockeyettans styrelse – protesterade Teg. Istället skickade de ett eget underlag till samtliga klubbar och hockeyettans styrelse.

– Det har betraktats som osolidariskt av några. Det är ganska uppenbart att vi inte hör till gemenskapen. Allt beror på vår rätt att hantera vår röst i demokratiska processer. Får vi inte fortsätta med det – då är inte vi med längre. Men vi är inte där ännu, säger Fritz Sprung och fortsätter:

– Det här brevet har inte tagits emot väl från centralt håll. Vi har en plan att framföra vår åsikt och förändra verksamheten till något bättre, snarare än att lämna den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!