Tredjeperioden fällde VH – igen: "Vad ska jag säga?"

Fem matcher spelade i Allettan – och Vimmerby Hockey har haft det förtvivlat svårt i den tredje perioden under varenda en. I hemmaförlusten mot HC Dalen tappade laget allt i de två sista minuterna. "Det är tufft, men vi kommer att lära oss", säger VH-tränaren Phil Horsky.

Vimmerby Hockey förlorade hemmamatchen mot HC Dalen. "Ett skott är skillnaden", menar tränaren Phil Horsky.

Ishockey2021-01-20 22:47

Den första perioden i onsdagens Allettan-match mot HC Dalen kan mycket väl ha varit Vimmerby Hockeys allra bästa hittills under säsongen. Det märktes att det var ett hungrigt lag som ville ha tre poäng. 60 minuter senare är det istället två svaga minuter som avgör matchen. VH hade en 2–0-ledning med sig inför den sista perioden – men tappade allt och släppte in fyra mål.

– Vi spelade fantastiskt bra i 55 minuter. Sen tar de målvakten med två minuter kvar, får kvitteringen och sen är det ett skott som är skillnaden, sammanfattar Phil Horsky.

I ärlighetens namn så såg det ändå ut som att VH hade total kontroll. Mathias Wigley sköt in sin egna retur och gav hemmalaget ledningen i den första perioden, där hans lag visade upp ett bländande spel. Man borde ha haft en större ledning.

Och även om den andra perioden inte var lika dominant från hans gäng så kom ändå utdelningen i mitten av den, när Jonas Nyman pricksköt in 2–0 i powerplay.

Dittills pekade allt mot tre VH-poäng. Det skulle förändras.

Dalen fick ett powerplay precis i början av sistaperioden – och fick en viktig reducering. SHL-meriterade Martin Thörnberg laddade den stora bössan.

– Jag tycker att vi kontrollerar matchen fram till de får ett powerplay i tredje perioden. Thörnberg gör mål och sen är det hockeymatch igen, konstaterar Horsky.

Med drygt en minut och 30 sekunder kvar att spela plockade Dalen ut målvakten och lyckades via en VH-skridsko hitta en kvittering. Förlängning? Nej, 31 sekunder efter kvitteringsmålet hittade Anton Johansson nätet och såg till att fullborda Dalens vändning. Vimmerbys kollaps var ett faktum. Gästerna fastställde slutresultatet till 2–4 i tom VH-bur.

VH har inte vunnit en enda tredjeperiod i Allettan hittills. På de fem spelade matcherna har VH förlorat fyra sistaperioder och spelat oavgjort i en.

Är det oroande att ni inte lyckas döda matcherna?

– Nja, lite. Vi skapar väldigt mycket framåt och har ett par två-mot-ett-lägen. Vi har spelsystemet och spelarna för att stänga matchen. Innan 2–2-målet hade vi det under kontroll, så vad ska jag säga? Det är tufft, men vi kommer att lära oss. Så klart är det aldrig roligt att torska på det här sättet, säger VH-tränaren.

Vimmerby–Dalen 2–4

Målen: 1–0 (03:10) Mathias Wigley (Pelle Ström, Christian Lindberg), 2–0 (29:37, spel 5 mot 4) Jonas Nyman (Sebastian Vidmar, Jakob Karlsson), 2–1 (43:05, spel 5 mot 4) Martin Thörnberg, 2–2 (58:28) Anton Johansson, 2–3 (58:59) Johan Malmborg, 2–4 (59:29) Adam Hirsch.

Skotten: 27–34 (16–8, 6–10, 5–16).