NHL-experten: "Det är laget att slå"

En annorlunda grundserie är över och nu står slutspelet i världens bästa ishockeyliga för dörren. Men det är ett NHL-slutspel som även det ser annorlunda ut. TT har tagit hjälp av Viaplays NHL-expert Erik Granqvist för att gå igenom några snackisar, slutspelsformatet och svenskarna.

Victor Hedman blir viktig för sitt Tampa Bay, enligt Erik Granqvist. Arkivbild.

Victor Hedman blir viktig för sitt Tampa Bay, enligt Erik Granqvist. Arkivbild.

Foto: Jason Franson/The Canadian Press via AP/TT

Ishockey2021-05-15 12:47

+ Snackisarna:

Kapten Landeskog och Colorado

– Colorado vann Presidents Trophy (bästa laget i grundserien). Senast de gjorde det var 2001 och då gick de och vann hela konkarongen. De är mina favoriter till att vinna i år. De var det bästa laget i grundserien och har Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen. De har ett sådant enormt djup och bredd i laget och sen har de "Die Mauer", Philipp Grubauer i målet.

– Det är laget att slå för mig och det vore extremt häftigt om Landeskog, som den andra svenska kaptenen efter Nicklas Lidström, kan leda sitt lag till den finaste bucklan du kan vinna i ishockey, säger Erik Granqvist.

Kan det regerande mästarlaget Tampa Bay försvara titeln?

– Det är frågetecken för mästarna, mycket på grund av skadan på Victor Hedman (missade grundseriens slutspurt). Om inte de kommer upp i nivå, och framför allt om inte Hedman kan spela på 100 procent, så kommer Florida att slå ut Tampa Bay. Det är ett stort frågetecken med den här skadebiten, framför allt Hedmans status men också Nikita Kutjerov som inte spelat på hela säsongen och Steven Stamkos (borta en månad). Sen vet vi också hur svårt det är att vinna två år i rad.

Tuffa bataljer i östra divisionen

– För mig är det just nu väldigt häftigt att se duellerna i östra divisionen där ett revanschsuget offensivt Pittsburgh med kapten Sidney Crosby – som jagar sin fjärde Stanley Cup-titel – möter New York Islanders blytunga defensiv. Det är en häftig duell liksom tungviktsmötet mellan Washington och Boston som börjar redan natten till söndagen.

Slaget om Kanada

– Toronto och Montreal har inte mött varandra i ett slutspel på 42 år, och det är ett stjärnspäckat Torontolag med Auston Matthews, Mitchell Marner, John Tavares och William Nylander i spetsen. Sedan kan Montreal slå lite ur underläge. Om Carey Price i målet får det att stämma kan han vara omutlig och kan bli väldigt obehaglig för Toronto som är favoriten i divisionen.

– Edmonton är ledda av universums bästa i Connor McDavid som gjorde 104 poäng på 55 matcher. Det han gör är helt otroligt och ska bli härligt att se honom i ett slutspel. De kommer att vinna över Winnipeg och då lär de få ta sig an Toronto. Ett möte mellan Auston Matthews Toronto och Connor McDavids Edmonton i divisionsfinalen kommer att bli något alldeles extra.

+ Slutspelsformatet:

Grundserien var helt divisionsbaserat där lagen enbart spelade mot varandra inom divisionen. Så är det även i slutspelets två första rundor. Det är först i semifinal som ett lag från varje division möts.

– Utifrån förutsättningarna och det här speciella året under pandemin tycker jag att NHL har gjort ett väldigt bra jobb med att få ihop en grundserie genom att ha löst det inom divisionerna. Men man längtar efter att se lag från olika divisioner mötas, säger Erik Granqvist.

TT: Vaccinsituationen ser ju lite annorlunda ut än i Sverige. Tror du att det kommer att gå att spela ett slutspel utan covid-avbrott?

– Det är svårt. De här frågorna vill man knappt spekulera i, det är mer att man hoppas att det inte blir ungefär som i Timrå mot Björklöven.

– I fjol var det en bubbla utan ett enda covid-fall men i år är det ju ingen bubbla på det sättet. Men vi kommer att få se fler fans på läktarna då vaccineringen har kommit mycket längre och förhoppningsvis blir det inga utbrott i lagen.

+ Svenska nyckelspelare:

Gabriel Landeskog, Colorado.

– Det givna svaret är absolut Landeskog som lagkapten i Colorado, säger Erik Granqvist.

Nicklas Bäckström, Washington.

– Spelgeniet blir väldigt viktig. Han vann poängligan för svenskarna med 53 poäng på 55 matcher. Han har gjort en lysande säsong.

Victor Hedman, Tampa Bay.

– Härföraren och förra slutspelets MVP. Där är det stora frågetecknet hur hämmad är han av sin skada. Laget står och faller med Hedman.

Filip Forsberg, Nashville.

– Han ger Nashville ett litet hopp mot Carolina som är favoriter.

Patric Hörnqvist, Florida.

– Han har gjort succé i Florida som har goda möjligheter att slå ut Tampa Bay i slaget om Sunshine State. Det är världens bästa spelare framför målet men tyvärr har också han varit borta en del på grund av skada.

William Nylander, Toronto.

– För att Toronto ska gå långt så gäller det att Nylander levererar och är så vass som han kan vara i offensiva situationer.

Kan Toronto ta sig hela vägen i år? Arkivbild.
Kan Toronto ta sig hela vägen i år? Arkivbild.
Fakta: NHL-slutspelets första runda

I NHL-slutspelets första omgång möter ettan i varje division fyran och tvåan möter trean, där vinnarna möter varandra i andra rundan.

Det är först i semifinalerna som ett lag från varje division möts. De lagen kommer att delas upp utifrån antal poäng i grundserien. Det vill säga att det lag med mest poäng möter laget med minst antal poäng.

Första omgången:

Centrala divisionen

Carolina–Nashville. Svenskar i Carolina: Jesper Fast, Joakim Ryan. Svenskar i Nashville: Filip Forsberg, Mattias Ekholm, Calle Järnkrok, Viktor Arvidsson.

Florida–Tampa Bay. Svenskar i Florida: Gustav Forsling, Anton Strålman, Patric Hörnqvist, Lucas Wallmark och Alexander Wennberg. Svenskar i Tampa Bay: Victor Hedman, Fredrik Claesson.

Norra divisionen

Toronto–Montreal. Svenskar i Toronto: William Nylander, Pierre Engvall, Rasmus Sandin. Svenskar i Montreal: Erik Gustafsson.

Edmonton–Winnipeg. Svenskar i Edmonton: Adam Larsson, William Lagesson, Joakim Nygård, Oscar Klefbom (skadad). Winnipeg: Inga.

Östra divisionen

Pittsburgh–New York Islanders. Svenskar i Pittsburgh: Marcus Pettersson. Svenskar i New York Islanders: Sebastian Aho.

Washington–Boston: Svenskar i Washington: Nicklas Bäckström, Carl Hagelin, Henrik Lundqvist (borta efter hjärtoperation). Svenskar i Boston: Anton Blidh, Oskar Steen.

Västra divisionen

Colorado–St Louis. Svenskar i Colorado: Gabriel Landeskog, André Burakovsky, Patrik Nemeth, Jonas Johansson, Carl Söderberg. Svenskar i St Louis: Jacob De La Rose, Carl Gunnarsson (skadad), Oskar Sundqvist (skadad).

Vegas–Minnesota. Svenskar i Vegas: Robin Lehner, William Karlsson, Mattias Janmark. Svenskar i Minnesota: Jonas Brodin, Joel Eriksson Ek, Marcus Johansson, Victor Rask.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!