Pandemin påverkar ungdomsidrotten: "Det är svårt"

Pandemin har slagit hårt mot idrotten överlag – och kanske framför allt mot unga. Nu finns det en risk att många barn och ungdomar lämnar idrotten. "Jag är orolig för våra ungdomar", säger Ulrika Ringström, verksamhetschef för Kalmar län på RF-SISU Småland.

Ulrika Ringström säger att man från RF-SISU Smålands sida ska börja arbeta med att behålla och få tillbaka unga i idrotten.

Ulrika Ringström säger att man från RF-SISU Smålands sida ska börja arbeta med att behålla och få tillbaka unga i idrotten.

Foto: Arkiv/Pressbild/Montage

Sport2021-01-30 20:30

Riksidrottsförbundet slog nyligen larm om att pandemin får många unga att lämna idrotten. I och med att den gemensamma träningen på amatörnivå, i alla idrotter, nästan kvävts så har fokus snarare skiftats mot mer individuell träning. Som en konsekvens av det har barn och ungdomar lämnat föreningarna. 

I Kalmar län har man ännu inga siffror på exakt hur många unga som lämnat idrotten och föreningarna. Men Ulrika Ringström, som är verksamhetschef för Kalmar län på RF-SISU Småland, lyfter ett varningens finger. 

– De idrotterna som drabbas mest är inomhusidrotterna. Där får föreningarna det tuffast. De andra, så som fotbollen, har löst det bra. Tyvärr tror jag inte att vi har fått se resultatet än, och vi vet nog inte riktigt vad vi har framför oss. Jag är orolig för våra ungdomar, säger Ulrika Ringström. 

Det finns också svårigheter i att få tillbaka unga som lämnat idrotten, menar Ringström.

– Det är svårt. Däremot kan vi se att en del unga kanske hittat andra idrotter och att det finns föreningar som kunnat lösa det på ett bra sätt. Det viktigaste är att vi har kvar våra unga i idrotten, säger hon. 

Finns det några exempel på idrotter som är extra utsatta?

– Ja, budo, kampsport överlag och brottning är sådana exempel. 

Har ni börjat jobba med att försöka behålla unga inom idrotten samt få tillbaka de som lämnat?

– Vi har börjat prata om det en hel del och diskussionerna är på tapeten. Det är jätteviktigt. Likaså är det här stödet föreningarna får otroligt viktigt. För en del är det föreningar en ren överlevnadsfråga.

När Sporten pratade med Henrik Landén, som är kanslichef på Smålands Fotbollförbund, flaggade han för att det finns en grupp unga som är extra utsatta; de som är födda 2004, 2003 och 2002. 

– De har klumpats ihop med seniorerna när de som är födda 2005 och senare har fått börja träna. Den gruppen är ju fortfarande gymnasieelever och vi har flaggat för risken och problemen med just dem.

Ulrika Ringström håller med om att det är en grupp som riskerar att påverkas negativt.

– Ja, speciellt när man i till exempel fotbollen kanske har flera åldersgrupper tillsammans. Säg att man har en gemensam grupp för de som är födda 2005 och 2004, då får 05:orna träna men inte 04:orna. Man hamnar lite utanför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!