Timrås poängkung uttagen till Karjala

Första landslagsturneringen efter coronauppehållet – då får en allsvensk poängkung för första gången chansen i Tre Kronor. Timrås forwardsstjärna Jonathan Dahlén, 22, är uttagen till Karjalaturneringen i Helsingfors nästa vecka.

Jonathan Dahlén. Arkivbild.

Jonathan Dahlén. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ishockey2020-10-26 13:31

– Han hade en fantastisk säsong förra året. Så här långt den här säsongen har han verkligen levererat. Det är dags för Jonathan att visa att han håller i Tre Kronor också – och det tror jag att han gör, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Garpenlöv säger att han valt ett lite mer "oerfaret" lag till säsongens första turnering. I truppen finns till exempel också Brynäs målvaktstalang Samuel Ersson, 21, och Skellefteås forward Jonathan Berggren, 20.

Spelare från coronadrabbat lag med

Trots att coronasmitta finns i flera SHL-klubbar samlar förbundskapten Johan Garpenlöv en Tre kronor-trupp med främst spelare från SHL. Coronasmitta finns eller har funnits i bland annat Linköping, Djurgården och Skellefteå.

Dock fanns inga spelare från Linköping eller Djurgården med i truppen till Karjala.

– Just nu är det av sportsliga skäl, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

På frågan om han funderar något över att han valt ut tre spelare från Skellefteå, som har två bekräftade fall, är Garpenlöv tydlig.

– Nej, svarar han kort.

Blir isolerade

Att inte spela turneringen i Finland har inte varit aktuellt för Garpenlöv.

– Från min sida har det inte funnits några tankar på att inte spela turneringen. Jag är här som tränare för Tre Kronor. Jag resonerar hela tiden så att jag gör det jobb jag är här för att göra tills att någon säger något annat. Det är inte min fråga.

Truppen samlas måndag den 2 november.

– Vi kommer ha spelare som är coronatestade. Vi flyger ett chartrat flyg till Finland. Vi kommer att bli testade på hotellet där och bli isolerade. När vi fått svar på alla tester kommer vi inleda turneringen, säger förbundskaptenen.

Fakta: Tre Kronors trupp

Målvakter:

Samuel Ersson, Brynäs, Niklas Rubin, Frölunda

Backar:

Mattias Norlinder, Frölunda, Niklas Hansson, Rögle, Nils Lundkvist, Luleå, Arvid Lundberg, Skellefteå, Jesper Sellgren, Frölunda, Adam Ollas Mattsson, Malmö, Joel Persson, Växjö

Forwards

Max Friberg, Frölunda, Lias Andersson, HV71, Gustav Rydahl, Färjestad, Jesper Frödén, Skellefteå, Pontus Holmberg, Växjö, Michael Lindqvist, Färjestad, Linus Ölund, Brynäs, Jonathan Berggren, Skellefteå, Emil Sylvegård, Malmö, Jonathan Dahlén, Timrå, Anton Wedin, HV71, Leon Bristedt, Rögle, Jacob Nilsson, Färjestad, Daniel Zaar, Rögle


Fakta: Karjalaturneringen 2020

Turneringen spelas 5-8 november i Hartwall Arena i Helsingfors, Finland.

Sveriges matcher: 5/11 Tjeckien (13.30), 7/11 Ryssland (12.30), 8/11 Finland (16.30).

Coronapandemin påverkar turneringen på flera sätt. Sveriges match mot Tjeckien skulle ha spelats i Prag. Men på grund av ökad smittspridning i landet spelas hela turneringen till Helsingfors.

Lagen kommer att befinna sig i en så kallad bubbla. Spelare och ledare bussas mellan hotell och Hartwall Arena och får inte träffa några utomstående. Journalister är välkomna i arenan, men får inte träffa spelarna. Intervjuer sker digitalt.

Ryssland ställer upp med ett lag bestående av nästan bara juniorspelare. Det ryska förbundets ordförande Vladislav Tretjak säger på förbundets hemsida att man tagit hänsyn till alla omständigheter under denna svår säsong och därför skickar ett ungt lag till Karjalaturneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!