Garpenlöv: "Tycker inte vi ska spela där"

I åtta månader har coronapandemin satt stopp för ishockeylandslaget Tre Kronor. När Johan Garpenlöv återstartar är det med VM som slutmål. Men blir det något mästerskap? –Så länge inget annat sägs så fokuserar jag på det, säger förbundskaptenen som har kluvna känslor inför ett VM i Belarus.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ishockey2020-10-23 05:25

Sedan Johan Garpenlöv och hans Tre Kronor senast var i farten i februari på hemmaplan har nästan allt handlat om coronapandemin och inställda matcher och mästerskap.

Sex landskamper i april, Carlson Hockey Games i Tjeckien och VM i Schweiz i maj ställdes in.

När turneringen i Tjeckien i stället skulle avgöras i slutet av augusti gick inte det heller.

Nu blir Karjalaturneringen i Helsingfors den 5–8 november starten på Garpenlövs andra säsong som ansvarig förbundskapten. På måndag presenterar han truppen till turneringen.

– Det känns jätteroligt, det var det här man tog jobbet för. Ta ut lag, spela de här turneringarna och göra resan mot VM. Vi är alla jättetaggade, säger Garpenlöv när TT träffar honom på förbundskansliet.

Kluvna känslor

Men frågetecknen kring VM är stora. Och då är inte längre coronapandemin det centrala. Utan det politiska läget i Belarus där den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko – som ibland brukar kallas Europas sista diktator – är i gungning och protesterna – liksom våldet mot dem – fortsätter efter presidentvalet i augusti som många ansåg var riggat.

Lettland, som är medarrangör, har krävt att Belarus ersätts av en annan huvudarrangör och det Internationella ishockeyförbundet har inrättat en krisgrupp som utreder saken.

Johan Garpenlöv har fått frågan tidigare under hösten om lämpligheten att hålla ett VM i Belarus och hans svar till TT är detsamma som till andra:

– Om du ställer frågan till mig privat så tycker jag inte att vi ska spela där, sedan är jag anställd av förbundet och åker dit jag förväntas vara. Det är så jag kan svara.

"Fokuserar på spel"

TT: Vad känner du över osäkerheten som finns?

– Förfarandet om det ska spelas i Belarus eller inte är jag inte inblandad i och det har jag ingen kontroll över. Så jag fokuserar på att VM ska spelas, ingen har sagt något annat. Sedan får vi se om det spelas i Belarus eller någon annanstans.

TT: Du är inte rädd för att VM ska ställas in igen?

– Inte på grund av det, däremot har vi ett coronavirus som kan ställa till det igen. Men när man tittar på hur slutspelet löste sig i NHL och hur JVM ska spelas så gissar jag att det blir någon form av bubbla under VM om det inte trollas fram ett vaccin. Med de tester man gör, att lagen isoleras på hotell, så känns det genomförbart.

Bubbla i Karjala

Karjalaturneringen blir ett sånt test. De fyra lagen ska leva i en bubbla, bussas mellan hotell och Hartwall Arena i Helsingfors och får inte träffa några utomstående. Journalister är välkomna i arenan, men får inte träffa spelarna. Intervjuer sker digitalt.

Som TT skrev om tidigare i veckan kommer Garpenlöv inte att ta ut några av de NHL-spelare som är utlånade till svenska och europeiska klubbar. Så det ser ut som att VM blir NHL-fritt.

I fjolårets Karjala förlorade Tre Kronor alla tre matcher och Garpenlöv fick en mardrömsdebut. Men allt skulle vända. Tre Kronor vann de två efterföljande turneringarna, Channel One Cup i Moskva och Globenturneringen.

– Vi såg en utvecklingskurva både för oss i ledarteamet och även för spelarna och spelet som gick åt rätt håll. Ett jätteroligt år, men sedan fick vi inte göra den där resan från april och framåt som det egentligen handlar om. Det var otroligt tråkigt och en stor besvikelse, säger Garpenlöv som har treårskontrakt över OS och VM 2022.

Hemmaturnering i sorg

Hemmaturneringen i Stockholm blev omtumlande för Johan Garpenlöv då hans alzheimersjuka mamma Eva gick bort bara två dagar före turneringsstarten. Han valde ändå att fullfölja turneringen där hans lag vann alla tre matcher.

– Det var en speciell upplevelse och i all sorg så var det något som blev…kanske inte glädjande, jag var givetvis jätteglad att vi vann, men det var sekundärt i det läget. Men det var skönt för mig efter att ha pratat med min pappa, min bror och min fru att de tyckte att jag skulle fullfölja om jag klarade av att fokusera.

– För mig var det ett skönt break att få fokusera på det för att sedan ta tag i det andra, sorgearbetet. Jag hade en väldigt fin support både från förbundet och från spelarna.

Fakta: Tre Kronors säsongsprogram

5-8 november: Karjalaturneringen (Helsingfors).

+ 5/11 Tjeckien (13.30), 7/11 Ryssland (12.30), 8/11 Finland (16.30).

17-20 december: Channel One Cup (Ryssland).

11-14 februari 2021: Beijer Hockey Games (Sverige).

Vecka 16 (19-25 april): Norge (b), vecka 17: Danmark (h), vecka 18: Finland (h).

13-16 maj: Carlson Hockey Games (Tjeckien).

19 maj-6 juni: VM (Minsk/Riga).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!