Norgren efter Tjejvasan: "Får inte gå till så här"

Vem vann Tjejvasan? Det blev totalröra när Lina Korsgren och Britta Johansson Norgren passerade mållinjen nästan samtidigt. Båda fick bära segerkransen innan Lina Korsgren utropades som segrare.

Lina Korsgren vann Tjejvasan efter dramatik. Arkivbild.

Lina Korsgren vann Tjejvasan efter dramatik. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sport2021-02-27 10:23

– När jag fick kransen och såg Lina Korsgrens besvikelse var det inget roligt. En segrare ska känna glädje. Så här får det inte gå till, säger Britta Johansson Norgren.

Det blev rörigt i målfållan efter en härlig duell i Tjejvasan mellan Britta Johansson Norgren och Ramuddens Lina Korsgren, Ida Dahl och Jenny Larsson.

Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren, de två damgiganterna inom svensk långloppsskidåkning, kom nästan samtidigt över mållinjen. De syntes att Lina Korsgren var knappt före. Hon fick först segerkransen, men fick sedan lämna ifrån sig den till Britta Johansson Norgren som fick ha den och göra segerkommentarer innan Lina Korsgren formellt utropades som segrare.

– Jag hade magkänslan att jag var först och tänkte att oj, vilken dålig fällning jag måste ha gjort. Det var förvirrande, men nu efteråt är det skönt att det löste sig, säger Lina Korsgren.

Kritisk

Britta Johansson Norgren var mer kritisk:

– Så här ska det inte gå till. Detta var Lina Korsgrens första seger i Tjejvasan och detta är inte bra. När jag fick kransen och såg Lina Korsgrens besvikelse var det inget roligt. Man vill att en segrare ska känna glädje.

Britta Johansson Norgren fortsätter:

– Antingen hade de delat segern eller väntat med att utropa en segrare. Det hade varit roligare om jag inte fått kransen. Då hade jag varit en mer nöjd tvåa. Nu blev det en ännu större besvikelse.

Catherine Mörk, tävlingsledare för Tjejvasan, förklarar vad som hände:

– Det blev en kommunikationsmiss. Vi beklagar det verkligen. Lina Korsgren är rätt segrare.

Lina hade taktiken

Britta Johansson Norgren gjorde flera försök att rycka med hade tufft mot Ramuddens Lina Korsgren, Ida Dahl och Jenny Larsson.

– Det är kul att vi nu har tre starka tjejer som kan göra den här tillsammans, säger Lina Korsgren.

Avgöranden kom i Moraparken, en kilometer före mål. Lina Korsgren hade förberett sig bäst och hade en tydlig taktik.

– Jag har studerat slutdelen innan loppet och ville därför vara först på toppen av sista kullen före mål, berättar Lina Korsgren.

– Jag kom hit på fredagskvällen och hade ingen tydlig plan. Jag skulle ha litat mer på mig själv. Oftast är det bäst att bestämma sig för en grej och köra. Det gjorde jag inte idag, säger Britta Johansson Norgren.

Inför Vasaloppet

Resultatet blev att Lina Korsgren tog sin första seger i Tjejvasan och fick ett strålande formbesked inför nästa veckans Vasaloppet, som är det stora loppet för henne. Då ska Lina Korsgren, som nu leder Ski Classics sammanlagt, försvara fjolårssegern.

– Detta visar att formen är bra och Vasaloppet är mitt lopp. Nu hoppas jag att vi åter kan hjälpa varandra inom laget och göra det surt för de andra, säger Lina Korsgren.

Britta Johansson Norgren svarar:

– Jag är också i bra form och besväras inte av köldskadorna från premiären. På Vasaloppet ska jag ta revansch. Då blir det också ett annat scenario efter det också finns herrar att ta rygg på. Men det är kul att det är taktik även inom damskidåkningen.

Fakta: Lina Korsgren

Team: Team Ramudden.

Ålder: 33

Bor: Åre.

Familj: Maken Gustaf Korsgren.

Meriter: 1:a Vasaloppet 2018, 2020. Leder nu Ski Classics. 1:a Tjejvasan 2021

Övrigt: Gillar matlagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!