MĂ€starna stĂ„r över sĂ€songen – lĂ€r inte straffas

Regerande mĂ€starna Smederna kommer inte till start den hĂ€r speedwaysĂ€songen. Men det innebĂ€r troligen inte att de mĂ„ste starta om i allsvenskan nĂ€sta Ă„r. –Vi kommer titta ganska milt pĂ„ alla former av coronarelaterade orsaker, sĂ€ger HĂ„kan Leeman, ordförande i Svemo.

Smederna firar SM-guldet 2019. Kommande sÀsong stÄr de över. Arkivbild.

Smederna firar SM-guldet 2019. Kommande sÀsong stÄr de över. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Sport2020-06-29 10:15

Spelschemat Ă€r klart. Elitserien i speedway drar i gĂ„ng den 11 augusti med premiĂ€rmatcherna Lejonen–Masarna, Vetlanda–Dackarna, Indianerna–Rospiggarna och Piraterna–VĂ€stervik.

Men det blir en serie utan de tre senaste sÀsongernas mÀstare, Smederna frÄn Eskilstuna. De stÄr över sÀsongen, men har förhoppningar om att köra i högsta serien nÀsta Är igen.

– Vi har ett principuttalande i styrelsen dĂ€r vi sagt att vi kommer titta ganska milt pĂ„ alla former av coronarelaterade orsaker, sĂ€ger HĂ„kan Leeman, ordförande i Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, Svemo.

Riskerar inte ekonomin

Orsaken till att Smederna inte kommer till start Àr att klubben inte vÄgar riskera sin ekonomi. De vÀgrar att köra om publiken uteblir, och i dagslÀget Àr det osÀkert hur sÀsongen kommer arta sig.

– Publiken Ă€r 50 procent av alla vĂ„ra intĂ€kter och blir det utan publik sĂ„ Ă€r det inte rimligt. Vi chansar inte med vĂ„r ekonomi. Svemo har gĂ„tt ut och sagt att man inte kommer bestraffas för att man inte kör, sĂ€ger klubbens ordförande Tobias SpĂ„ngberg.

TT: Hade ni tagit samma beslut om bestraffningen inneburit att ni fÄtt börja om i allsvenskan?

– DĂ„ hade vi stĂ€llt upp och kört.

Inte helt bortrÀknade?

Skulle FolkhÀlsomyndigheten ge grönt ljus för publik pÄ idrottsarenorna innan den 11 augusti, och Smederna dÄ skulle vilja köra sÀsongen, sÄ finns det faktiskt en möjlighet att det blir sÄ.

– Vi sade frĂ„n början nĂ€r beskedet om start i augusti kom att vi sĂ€ger nej om vi inte fĂ„r ett positivt beslut angĂ„ende publiken innan den 21 juli. FĂ„r vi ett besked om att publik, mer Ă€n 500, Ă€r tillĂ„ten innan den 21 juli, dĂ„ vill vi vara med.

RegelmÀssigt kommer Ärets serie köras som en enkelserie med en extra derbyomgÄng för att alla lag ska fÄ lika mÄnga hemma- och bortamatcher. DÀrefter följer ett slutspel med kvartsfinal, semifinal och final.

Finalen körs första veckan i oktober.

Varje klubb har Ă€ven stöttats med 560 000 kronor frĂ„n Riksidrottsförbundet genom ett coronastöd.

Fakta: Elitserien i speedway 2020

+ Totalt Ätta omgÄngar.

+ Körs som en enkelserie med en extra derbyomgÄng för att alla lag ska fÄ lika mÄnga hemma- och bortamatcher.

+ Sista grundserieomgÄngen blir den 15 september.

+ Slutspelet inleds den 22 september och pÄgÄr till första veckan i oktober.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!