Luleå vände trenden – Rautio hjälte

De flesta hade nog redan bokfört ett mål för Linköping. Då svarade David Rautio för en superräddning. I stället för kvittering ökade Luleå på och vann till slut bortamötet med 3–2.

Luleås Linus Klasen gjorde ett av målen i 3–2-segern borta mot Linköping. Arkivbild.

Sport2020-11-21 17:55

Guldtippade Luleå hade åkt på stryk tre av de fyra senaste omgångarna. För att haka på i toppen behövdes seger borta mot Linköping.

Och tre poäng blev det.

En av de största hjältarna i den defensivt starka insatsen var målvakten David Rautio.

Han räddade 23 av 25 skott – där en av paraderna var något alldeles extra och garanterat kommer finnas med som en av kandidaterna till årets räddning.

Efter 14.35 av den andra perioden serverades Linköpings stjärnback Jonas Junland minst halva buren öppen.

Slingrade sig ur läget

När alla trodde att pucken skulle sitta i nätet fram till 2–2 högg Rautio snabbt som en kobra och fångade den i plockhandsken.

– En helt grym räddning som var otroligt viktig för oss i det läget, framhåller tränaren Thomas Berglund.

– Ja, den går inte annat än vara nöjd med, ler den 35-årige burväktaren. Jag såg att en av motståndarna kom från sidan och hann som tur var att agera snabbt. Det går ju undan i sådana situationer.

I stället för kvittering ökade Luleå på till 3–1 mindre än tre minuter senare genom Karl Fabricius.

Ett mål som räckte till vinst för gästerna.

Nikola Pasics reducering precis innan paus var förgäves för LHC.

– Visst var det hur skönt och kul som helst att göra den där räddningen, men allra bäst var att bidra till att vi tog full pott, menar David Rautio.

Han svarade även för några viktiga parader tidigare i matchen – inte minst då Jarno Kärki och Jaakko Rissanen var farligt nära. Dessutom ryckte ena stolpen in som hjälp vid Petteri Nikkiläs skott.

– Det här var en av mina bättre matcher så här långt i höst. Annars har det gått lite upp och ned, men varit okej totalt sett, menar David – som vaktat kassen i nio av 14 matcher.

Mer kaxigt

LHC hade svårt att skapa något i sista perioden – då Luleå stängde igen på ett säkert sätt.

– Nu kände jag igen oss, det har varit lite spretigt ibland. Vi lyckades stoppa så gott som alla Linköpings försök, säger Rautio.

Östgötarna plockade fem av sex poäng tidigare i veckan – men inte en enda nu och är kvar som nästjumbo.

– Vi styr till stora delar spelet, men är inte alls lika effektiva som Luleå. Vi måste bli kallare och kaxigare med pucken, samt få till mer tryck i offensiven, kritiserar tränaren Bert Robertsson.

Han passade även på att såga det faktum att domarnivån ändrats igen.

– Först var det extremt petigt, nu är det nästan omöjligt för kreativa spelare att dribbla av en gubbe. Tycker det är märkligt att ändra mitt under säsongens gång. Men vet vi bara vad som gäller får vi förstås anpassa oss, säger Bert Robertsson.