Klarspråk väckte leksingarna

I första periodpausen talade Leksandstränaren Björn Hellkvist klarspråk till sitt lag som sedan åkte ut och slog Rögle med 3–2 efter förlängning.

Leksand måljublar. Arkivbild.

Sport2020-10-17 17:50

Han berättade att det vi gjorde i början av matchen var utanför vårt system och det håller inte om vi ska vara ett vinnande lag, säger segerskytten Jon Knuts.

Det stora utmaningen i Leksand är hur laget ska få en vinnarkultur som gör dem till ett topplag. Efter segermatchen mot Rögle var det flera Leksandsspelare som betonade vikten av att kunna vinna flera matcher i rad. En av dem var Jon Knuts.

– Våra baklängesmål kommer efter egna misstag. Vi kan vinna regelbundet om vi håller oss till vårt system. Det fick vi också höra i första periodpausen, säger han som satte 3–2-målet 4.09 in i förlängningen.

Då var det besvikna leksingar som kom in i omklädningsrummet efter att ha dominerat första perioden spelmässigt, men hade släppt in en kvittering av Rögles Lucas Ekeståhl-Jonsson strax innan pausvilan. Orsak: Markeringsmiss av leksingarna i egen zon. Detta accepterade inte Leksandstränaren Björn Hellkvist som talade klarspråk till spelarna i den följande pausvilan. Tydliga besked som Jon Knuts uppskattade:

– Ska vi bli ett vinnande lag i längden måste vi hitta ord på vad som fallerar i vårt systemspel. Jag gillar Björn (Hellkvist). Han är jättebra och är här för att förändra och vi gör det tillsammans.

Stolthet

Detta var en mycket spännande, jämn och underhållande match som fick ett dramatiskt avgörande i förlängningen. Efter att Rögle tokpressat i powerplay, utan resultat, kom leksingen Oskar Lang in från utvisningsbåset, tog pucken och avancerade till anfallszonen. Där passade han till Jon Knuts som styrde den i mål.

– Jag hade stått stilla i mittzon och hade pigga ben vilket gjorde att jag orkade hänge med Oskar Lang när han avancerade. Ett riktigt skönt mål, säger Jon Knuts, som berättar bakgrunden till att det är lagets första kedja med Carter Camper, Marek Hrivik och Peter Cehlarik som gör de flesta målen:

– Vi har olika roller i laget. Min lina med Fredrik Forsberg och Martin Karlsson ska vinna tekningar i egen zon och skapa tekning i anfallszon åt första linan. Vi bygger åt andra i laget och vi gör det med stolthet. Sedan är det inte fel om vi kan toppa det med att göra mål.

Första målet

Emil Heineman bidrog också till Leksandssegern när kan kvitterade till 2–2 i slutet av andra perioden. Det var hans första SHL-mål och som han har väntat på det.

I fjol öste Emil Heineman in mål i Leksands J20-lag, hade funderingar på att redan som 18-åring åka till USA för att studera och spela hockey. Han stannade i Leksand och spelade elva SHL-matcher utan att göra mål. En måltorka som hållit i sig tills nu.

– Det var så skönt att äntligen göra mål. Ärligt talat har det satt sig lite i huvudet att jag inte producerat mål. Nu kom det äntligen och var i ett viktigt läge av matchen, berättar Emil Heineman som fick pucken efter matchen.

– Patrik Zackrisson hämtade den och sedan fick jag den med tejp och lite text. Kul!

Lugnt i Rögle

För Rögle, som började serien så bra, var detta en tung förlust. Lagets andra nolla inom två dagar. Men lagets storspelande målvakt Johan Gustafsson, lugnar fansen och anser att laget inte har tappat formen.

– Det är inget som försvinner inom en vecka. Vi spelade jättebra hockey både i Gävle (1–2 mot Brynäs) och i dag. Vi kommer tillbaka.