Karlskrona överklagar tvångsdegradering

Nästan tio miljoner kronor i skulder och för en tid sedan nekat rekonstruktion. Nu kommer nästa smäll för Karlskrona. Krisklubben beviljas inte licens för att spela i hockeyallsvenskan utan tvångsdegraderas. Blekingeklubben kommer dock att överklaga beslutet.

Karlkrona flyttad ned från hockeyallsvenskan. Arkivbild

Karlkrona flyttad ned från hockeyallsvenskan. Arkivbild

Foto: Claus Meyer/TT

Sport2020-06-12 11:40

Svenska ishockeyförbundets licensnämnd kom med beskedet på fredagsförmiddagen. Karlskrona, så sent som 2018 i SHL, tvångsdegraderas på grund av sin dåliga ekonomi.

Enligt licensreglerna var det ett tämligen enkelt beslut.

– Ja, regelverket är ju sånt att man inte får vara på obestånd för att beviljas licens. Karlskrona har ansökt om rekonstruktion och det indikerar ju att man är på obestånd, säger Magnus Karlström, licensnämndens ordförande, till TT.

Karlskrona har skulder på sammanlagt 9,9 miljoner kronor och nekades sin rekonstruktionsplan vid tingsrätten den 1 juni. Sedan dess har klubben meddelat att man har en ny plan för den långsiktiga finansieringen och ska lämna in en ny rekonstruktionsplan till tingsrätten.

Ska överklaga

Men de uppgifterna hjälpte inte Karlskrona. Karlström säger att en klubb inte kan beviljas licens under en rekonstruktion:

– Nej, man får inte vara på obestånd.

Svenska ishockeyförbundet tog tidigare i våras beslutet att kapitalkravet i licensen skulle tas bort inför kommande säsong på grund av coronakrisen.

Karlskronas klubbchef Per Rosenqvist skriver på klubbens webbplats att beslutet ändå ska överklagas till förbundets appellationsnämnd, vilket måste ske senast den 26 juni.

Karlskronas svåra ekonomiska sits härrör från avancemanget till SHL 2015. Då tvingades klubben bygga om sin hemmaarena för att utöka publikkapaciteten, ett kontroversiellt licenskrav som nu är bortplockat. Röster har höjts för att Svenska ishockeyförbundet eller SHL, som drev igenom kravet, ska gå in och hjälpa Karlskrona.

Väsby kan ersätta

Om Karlskrona får avslag på överklagan kommer Väsby att erbjudas Karlskronas plats. Klubben från Upplands Väsby, norr om Stockholm, vann hockeyettans final mot Halmstad och rankas som bästa division 1-lag.

– Först och främst ska Karlskrona ges möjlighet att överklaga och appellationsnämnden ska ta ett beslut. Jag har tagit en kontakt med Väsby, förklarat förutsättningarna och bett dem fundera över hur de ställer sig, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet.

Tackar Väsby nej går frågan till Hudiksvall som rankas tvåa i ettan.

Fakta: Lagen i allsvenskan

AIK, Almtuna, Björklöven, Karlskoga, Kristianstad, Modo, Mora, Södertälje, Timrå, Tingsryd, Vita Hästen, Västerås, Västervik, vakant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!