Hemmahoppets tuffa dag: "Jag kunde knappt andas..."

Motocross-SM är över för det här året. För Josefine Berglund blev det en avslutning på hemmaplan med blandade känslor. "Jag hade hoppats på mer, men får vara nöjd ändå", säger Vimmerby MS-föraren efter lördagens SM-tävling i Gnagaredalen.

Josefine Berglund slutade tia och tolva på sina två heat i den avslutande SM-tävlingen.

Josefine Berglund slutade tia och tolva på sina två heat i den avslutande SM-tävlingen.

Foto: Haris Dreco

Sport2021-09-11 22:00

18-åriga Josefine Berglund hade höga förhoppningar inför den avslutande tävlingen i motocross-SM, som alltså kördes i Vimmerby. Målet var att knipa en topp sex-placering på hemmabanan och klättra några platser i den totala SM-ställningen i klassen MX-Women.

Det började däremot väldigt illa för Berglund på lördagen.

– Jag inledde med en rejäl vurpa på träningen inför det första heatet. Jag slog i huvudet och åkte på en smäll på ögat, så jag var blå i halva ansiktet, säger hon. 

Trots det lyckades hon komma till start och kämpa till sig en tiondeplacering i det första heatet. 

– Först trodde jag inte att det skulle gå. Jag hade en fruktansvärd huvudvärk men ville testa ändå. Det var svårt att få in det rätta flytet, så plats tio var ändå godkänt, menar VMS-föraren. 

undefined
Vimmerby MS-föraren slutade på 16:e plats i klassen MX-Women.

I det andra heatet fick hon en sämre start och fick jaga under hela heatet. Till slut körde hon över mållinjen som tolva i heat två. 

– Jag krokade i med en tjej i starten och höll på att tappa balansen. Men jag jobbade mig upp till tolfte plats. 

Under det andra heatet började hon få problem med andningen och fick slå av på tempot. 

– Förra veckan överhoppade jag ett hopp och landade med magen på styret. Jag har inte känt av något under veckan, men i det andra heatet så fick jag plötsligt problem med andningen när jag ansträngde mig. Jag blev helt slut och kunde knappt andas, så jag fick kramp. De sista varven fick jag köra i ett lugnt tempo och säkra mina poäng. Det kändes onödigt att riskera något i de sista varven, förklarar Berglund. 

Därmed slutar hon på plats 16 i totalställningen i SM och kan lägga en händelserik säsong till handlingarna. 

– Jag hade givetvis hoppats på mer, men får vara nöjd ändå med tanke på omständigheterna. Det blev en helt annan grej att köra på hemmaplan... Det var mer nerver och man ville visa att man är bra på det man gör. Jag fick ändå jättebra stöd av alla runt omkring i Gnagaredalen. 

Nu väntar en period med vila och återhämtning. 

– Först och främst ska jag kolla upp skadorna. Sen är det lite vila som väntar innan man börjar fokusera på sina svagheter och jobba hårt inför nästa säsong. 

Sara Andersen vann MX-Women klassen på 294 poäng. Josefine Berglund tog 46 poäng. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!