Helikopterkaos och tre stormatcher i Veckans Återblick

De senaste 50 åren har bjudit på mängder med dramatik i den lokala sportvärlden. Här är några av guldkornen vi lyckades leta fram ur arkivet.

Caroline Simonsson-Karlsson och Marie Karlsson vann damklassens final i fotbollstennis.

Caroline Simonsson-Karlsson och Marie Karlsson vann damklassens final i fotbollstennis.

Foto: Foto: Arkiv

Sport2022-07-23 17:30

10 ÅR SEDAN:

* Då var det återigen dags för Kisapokalen. Vimmerbys herrlag visade laganda och vann för andra året i rad. Samtidigt var Kisa BK starkast på damsidan, där de besegrade just seriekonkurrenten Vimmerby IF. Efter 1–1 i paus var Kisas damer snäppet bättre. Hanna Gustavsson lyckades i slutskedet av matchen runda en försvarare och serverade Jennifer Schill öppet mål. Kisa BK:s damlag hade haft en stark utveckling under de senaste åren och tog rättvist hem dam-bucklan detta år.

Spelarna i degrade Kisa BK:s damlag: Emilia Johansson, Maria Anspach, Anna Kasselstrand, Sofia Stolt, Frida Karlsson, Rebecca Stigenhed, Rebecca Nilsson, Kristina Rödin, Paulina Wass, Anna Roos, Maria Lundh, Jennifer Schill, Hanna Gustavsson.

20 ÅR SEDAN:

* Årets mästerskap i fotbollstennis tog plats i Flohult, strax utanför Tuna. Flohult, som normalt är en by med fem hus, invaderades av runt 300 personer som alla ville vara med och delta i tekniksporten. Något nät användes däremot inte. Istället var där två stolpar, en på vardera långsida av planen, med en smal stock liggandes emellan.

Caroline Simonsson-Karlsson och Marie Karlsson gick segrande ur finalen i damklassen. Samtidigt var Tuna Södra-killarna Ronny Pettersson och Hasse Karlsson starkast på herrsidan. De vann finalen med 15–5 och 15–6 i set.

30 ÅR SEDAN:

* 1992 års upplaga av Bullerby Cup var det sextonde i ordningen, och slog även ett nytt rekord. 100 lag var nämligen med och deltog, vilket var åtta fler än året innan. Och det var något som VIF och Smålands Fotbollsförbund var mycket glada över. Inte minst en av eldsjälarna bakom tureringen, Menard Karlsson, som hållit i trådarna kring turneringen sedan den startade:

– Första året, 1977, var det bara drygt 20 deltagande lag. Intresset för Bullerby Cup har alltså blivit enormt mycket större genom åren och det är helt fantastiskt, sa han.

2022 är det hela 205 lag som deltar i turneringen, alltså fler än tio gånger så många som när turneringen drog igång.

40 ÅR SEDAN:

* Orienteringstjejen Annichen Kringstad från Tuna begav sig hela vägen upp till Luleå för att delta i årets 5-dagarsorientering. Hon briljerade och kunde ganska enkelt ro hem segern med en lucka på 17 minuter ner till konkurrenten och andraplacerade Arja Hannus från Selånger. Samtidigt orsakade en närgången helikopter och en TV-kamera ute i skogen att Kringstad sprang fel. Hon sprang rakt mot kameran, men den var flera meter ifrån den faktiska kontrollen som hon letade efter. Hon kunde alltså ha vunnit med mer än 17 minuter.

50 ÅR SEDAN:

* Vimmerby IF:s herrlag spelade tre matcher på en vecka inför höstpremiären i Målilla fjärde augusti. Laget satsade detta året hårt på att försvara sin ledarställning i division fem. Under en veckas tid bestämde sig alltså laget för att möta tre lag som förberedelse inför höstsäsongens kommande bataljer. Första kvällen var det Division 5 Nordöstras serieledande Jenny BK som stod för motståndet. Tre dagar därpå kom laget Start (Ja, de hette så) från Södertälje för en träningsmatch. Ytterligare lika många dagar senare var det även dags för den årliga alliansmatchen, då sektionsordföranden Yngve "Kantus" Andersson satte ihop ett lag med spelare från olika lokala klubbar som skulle ta sig an Vimmerbygrabbarna. Tre stormatcher på en vecka alltså, puh, vilken fotbollsfeber som måste ha infunnits.

Vimmerbys herrlag vann Kisapokalen 2012.
Vimmerbys herrlag vann Kisapokalen 2012.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!