HBK-veteranen vill tillbaka till allsvenskan

Både Falkenberg och Varberg bjuder på allsvensk fotboll. Det skaver rejält i Halmstad, något försvarsveteranen Andreas Johansson inte hymlar om. –Halmstad är en klubb jag tycker hör hemma i allsvenskan, men du är inte där förrän du är tillräckligt bra, säger han.

Halmstads Andreas Johansson i farten i förra säsongens möte med Trelleborgs FF på Vångavallen. Nu möts klubbarna igen, i superettans premiär på Örjans vall. Arkivbild.

Halmstads Andreas Johansson i farten i förra säsongens möte med Trelleborgs FF på Vångavallen. Nu möts klubbarna igen, i superettans premiär på Örjans vall. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Sport2020-06-15 18:15

Halmstads BK, med 54 säsonger i högsta serien, rasade ur allsvenskan 2017, hade en jobbig första säsong i superettan året därpå men spände bågen förra året.

Strängen brast, reparerades, men spänsten återkom för sent. Även i år pekas klubben ut som klar favorit att ta en av de två platserna som ger allsvensk status 2021.

– När vi är tillräckligt bra kommer vi att ta steget upp i allsvenskan. När det blir får vi se, men målsättningen är så klart att gå in och vinna varje match, säger Johansson.

Bara trea i Halland

Första chansen kommer på tisdagskvällen, i premiären mot Trelleborgs FF hemma på Örjans vall.

Då har Falkenberg och Varberg hunnit stöka undan sina inledande matcher i allsvenskan. Att Halmstad ramlat ned till tredje plats i den halländska fotbollshierarkin är inte ett samtalsämne som inleds av en HBK-supporter.

– Det hade man aldrig trott om man hade sagt det för några år sedan, men nu är det verkligheten och den får man förhålla sig till. Det är som med pandemin. Man vill inte att det ska vara så, men nu är det som det är och man får rätta sig efter det. Vi får försöka göra det bättre för varje dag och på sikt blir det bra. Samma sak gäller i fotbollen och förhoppningsvis ska vi tids nog ha vänt på det här.

Debuterade redan 2002

För mittbacken Johansson, svensk mästare med IFK Norrköping 2015, väntar den 19:e säsongen i elitfotbollen. 38 år gammal är han en av svensk fotbolls stålmän – och han har inga som helst planer på att trappa ned.

– Jag debuterade allsvenskt 2002, som 20-åring. Det ska bli roligt att det kommer i gång. Än så länge känns det bra i kroppen. Jag tycker att det är kul att spela fotboll plus att jag hänger med de yngre förmågorna som springer fortare och fortare.

TT: Och din fotbollshjärna blir snabbare och snabbare?

– Precis! Det är det jag får träna på.

TT: Vad har du för personligt mål? Fortsätta tills du tagit Halmstad tillbaka till allsvenskan?

– Jag har inte ens tänkt tanken hur länge jag kör. Så länge kroppen känns bra kör jag på. Jag har kontrakt nästa år också, där jag kan välja att spela eller inte, men jag har inte haft tanken en enda gång att lägga av, säger han.

– Och självklart skulle det vara jättekul att kunna hjälpa HBK upp i allsvenskan.

TT: Vad talar för Halmstads BK lever upp till förväntningarna i år?

– Superettan är ingen serie du går ut och joggar hem. Du måste verkligen jobba stenhårt i alla matcher, börja i rätt ände. Många lag kan slå alla lag. Det är klart att vi vill och vi satsar på att gå upp, men det är först när vi är tillräckligt bra för det som vi kommer att ta steget, säger Andreas Johansson.

Fakta: Andreas Johansson

Född: 10 mars 1982.

Position på planen: Mittback.

Klubb: Halmstads BK

Moderklubb: Getinge.

Tidigare klubbar som senior: Halmstads BK 2002–2009, Bochum 2009–2012, IFK Norrköping 2012–2018.

Seriematcher/mål som senior: 462/22.

Främsta meriter: Svensk mästare 2015, utsedd till allsvenskans mest värdefulle spelare samma år, en A-landskamp.

Aktuell: Inleder sin 19:e säsong i elitfotbollen när Halmstads BK öppnar superettan med matchen mot Trelleborgs FF på Örjans vall.


Fakta: Superettans första omgång

Tisdag 16 juni: AFC Eskilstuna–Västerås SK, Akropolis–Dalkurd, Gais–Jönköpings Södra, Gif Sundsvall–Umeå, Halmstad–Trelleborgs FF.

Onsdag 17 juni: Ljungskile–Örgryte, Degerfors–Brage, Öster–Norrby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!