Har VH fått luft under vingarna nu?

Vimmerby har spelat åtta säsonger i HockeyEttan. Varje år har laget varit med i toppen och gått till Allettan. Ett imponerande facit. Känslan är att det blir tuffare än någonsin att bli topp-fem den här säsongen.

Krönika inför VH-matchen.

Krönika inför VH-matchen.

Foto: Michael Nordin

Sport2019-10-08 20:00

Mitt intresse för SHL har de senaste åren varit svalt. Nu är det återuppväckt. Tack vare IKO. Jag följer dem så ofta jag kan och det är så häftigt att de lirar på allra högsta nivån. Självklart håller jag ett extra öga på de tidigare VH-killarna Emil Wahlberg, Markus Modigs och Pontus Näsén. Extra kul var det förstås när Modigs blev historisk med Oskarhamns första SHL-mål någonsin på hemmais. Man såg hur rörd Modigs blev över det där målet. 

Lika häftigt är det att konstatera att så många VH-spelare gått vidare till antingen SHL eller Allsvenskan de senaste säsongerna. VH har blivit en riktig plantskola och en språngbräda för många att ta nästa steg i karriären. 

Frågan är vem som blir nästa spelare att värvas av klubbarna högre upp i hierarkin? Blir det Rydén, eller möjligtvis Rasch, Semjonov, Ström, Jönsson eller någon annan spelare...? Trots att starten inte varit den bästa, så har garanterat sportcheferna runt om i vårt avlånga land stenkoll på detta Vimmerby Hockey och dess förmåga att hitta talanger som blommar ut i en miljö som verkar vara som en prunkande trädgård av röda vackra rosor.  Det var det finaste jag kom på i blomväg. Jag är ingen expert till skillnad från min farfar Torvald i Totebo, som hade gröna fingrar. 

Samtidigt är det väl så att ingen VH-spelare hittills har spelat över sin förmåga. Efter tre inledande förluster har nu Vimmerby planenligt - och helt nödvändigt - två raka segrar mot tippade bottenlag, som Tyringe (fått en katastrofal start och håller just nu knappast nivån som krävs) och Hanhals. 

Nivån har Vimmerby Hockey däremot sannerligen hållit sedan de tog klivet upp i HockeyEttan. För många var det en dröm och en stark längtan som då gick i uppfyllelse. Jag har själv följt VH, eller VIF, som det hette förr i tiden, sedan jag var liten grabb. Tyvärr kunde jag inte lira själv. Det gick inte. Jag var helt enkelt vansinnigt usel på att åka skridskor (fråga bara de tidigare VH-profilerna Krister Ström och Stefan Pettersson). 

Varje säsong sedan avancemanget uppåt, har Vimmerby lyckats ta sig till Allettan. I sanning en imponerande prestation.

Nu är känslan att det blir tuffare än någonsin att förlänga den fina sviten. VH har en stor utmaning framför sig. Dels känns serien starkare, med fler lag som är redo för en toppstrid i HockeyEttan, dels är inte laget riktigt lika bra - än. Det finns en växel till, eller rättare sagt. Det måste finnas en växel till för att Allettan ska bli en realitet. 

Nye Niklas Salo är en injektion och har fått sprutt på det offensiva spelet. Han är härlig att se med sin fart och energi, precis som jag tycker det är att följa de egna produkterna Oskar Carlsson, Pelle Ström, Jakob Karlsson och Anton Carlsson. De tar ett stort ansvar och "VH-femman" har än så länge, enligt mig, varit lagets bästa enhet. 

Närmast väntar Kallinge på hemmais. Och innan serien vänder väntar i tur och ordning efter det Tranås borta, Mörrum hemma, Troja hemma och Dalen borta. Det är nog viktigt att det trillar in ett antal poäng på kontot i de matcherna. Formen verkar i alla fall vara på uppåtgående. 

Vi kommer i vanlig ordning att liverapportera matchen på vår sajt. 

På tal om det så var jag i just Oskarshamn i söndags och liverapporterade en fotbollsmatch. IFK mot Södra Vi. Det var en galet händelserik match - precis som den för IKO mot Färjestad...

Går Vimmerby mot ytterligare en bra säsong?
Går Vimmerby mot ytterligare en bra säsong?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!