Föreningarna tycker till – hĂ€r Ă€r viktigaste valfrĂ„gan

Den 11 september Àr det val till riksdagen, kommuner och regioner. Sporten har pratat med sex av de största idrottsföreningarna i Vimmerby kommun, för att undersöka vad de tycker Àr viktigast inför valet. FrÄgan vi stÀllde löd: Vilken Àr den viktigaste valfrÄgan för er, ur ett föreningsperspektiv?

NÄgra av de största föreningarna i Vimmerby kommun har gett sin syn pÄ vilka de viktigaste frÄgorna inför valet Àr ur deras perspektiv,

NÄgra av de största föreningarna i Vimmerby kommun har gett sin syn pÄ vilka de viktigaste frÄgorna inför valet Àr ur deras perspektiv,

Foto: Arkiv

Sport2022-09-08 17:30

VIMMERBY IF

David Lindgren, verksamhetsansvarig:

– NĂ€r jag reflekterar över det sĂ„ tycker jag det Ă€r konstigt att idrotten inte Ă€r en större valfrĂ„ga överlag. Vi har otroligt mĂ„nga föreningsaktiva i Sverige men det Ă€r sĂ€llan föreningslivet pratas om pĂ„ allvar pĂ„ nationell nivĂ„. Barn- och ungdomsverksamheten har sĂ„ mĂ„nga fördelar och hör ihop med sĂ„ mycket annat i samhĂ€llet. DĂ€remot kĂ€nns det ibland som att man tar det ideella föreningslivet för givet. Man hade gĂ€rna velat se nĂ„gon slags nationell strategi för att ge mer resurser, sĂ„ att fler idrottsplatser, lokaler och ytor kan byggas. Föreningar och eldsjĂ€lar kanske inte ska behöva slĂ„ss för varenda krona. Även om det inte skulle prioriteras pĂ„ det nationella planet, sĂ„ hade det varit bra om det kunde komma upp pĂ„ agendan lokalt. 

– PĂ„ mer kommunal nivĂ„ gĂ„r det givetvis att nĂ€mna byte av konstgrĂ€set pĂ„ Arena Ceos. Men det Ă€r nog inte bara Vimmerby IF som vill ha nytt konstgrĂ€s, utan mĂ„nga vill nog se en bĂ€ttre idrottshall i Vimmerby ocksĂ„.

VIMMERBY HOCKEY

Anders Kostenius, vice ordförande:

– För oss Ă€r alla frĂ„gor kring fritidsverksamhet viktiga. SĂ„ Ă€r det nog oavsett förening. Vi vill att man sĂ€kerstĂ€ller att vĂ„ra ungdomar har en bra miljö att vĂ€xa upp i. Det finns mĂ„nga som söker sig till andra stĂ€der och andra gymnasier och vi vill gĂ€rna försöka ha kvar dem hĂ€r. 

– Tittar vi till vĂ„r ishall sĂ„ gjordes det en uppfrĂ€schning pĂ„ den, men det vi önskar framöver Ă€r att försöka hitta nya intĂ€kter. Restaurangdelen Ă€r ett omrĂ„de som kan förbĂ€ttras och utvecklas.

SÖDRA VI IF

Anders HÄÄrdh, trÀnare

– Det finns inte nĂ„gon frĂ„ga som Ă€r viktigare Ă€n nĂ„gon annan för oss. Det handlar mer generellt om idrottandet och aktiviteten i Sverige. Dels mĂ„ste vi kanske ha en renodlad idrottsminister som inte bankas ihop med nĂ„gon annan. Man pratar om att kultur kostar mycket, men idrotten Ă€r sĂ„ pass stor och mĂ„ste ocksĂ„ kosta otroligt mycket. Med det kommer folkhĂ€lsan in och att det finns en samhĂ€llsnytta i idrott. Det mĂ„ste helt enkelt frigöras en stab som enbart fokuserar pĂ„ idrotten.

– I Vimmerby kommun finns det pĂ„ mĂ„nga plan fina grunder till idrottande och det finns ett jĂ€ttestort föreningsengagemang i de smĂ„ kransorterna. NĂ„gonstans kĂ€nns det Ă€ndĂ„ som att idrottens alla grenar borde nyttjas mer. I lokalpolitiken ligger idrottsföreningarna ihop med kulturen och mycket av fokus lĂ€ggs pĂ„ just kultur. Idrotten blir vĂ€ldigt marginaliserad. 

– Sen var det jĂ€ttekul nĂ€r det pratades om en multiarena i Vimmerby för nĂ„gra Ă„r sedan. Det kommer tyvĂ€rr nog aldrig att hĂ€nda, men det hade behövts. Ser vi ur Södra Vi IF:s perspektiv, med friidrotten, sĂ„ har vi inga riktiga möjligheter för vĂ„ra idrottare pĂ„ vintern. Vi fĂ„r hĂ„lla till i AL-hallen eller Södra Vis idrottshall en gĂ„ng i veckan. Det finns inga friidrottsförutsĂ€ttningar, vilket ocksĂ„ Ă€r en stor del till varför talangfulla friidrottare vĂ€ljer att flytta hĂ€rifrĂ„n.

TOBO GK

Kenneth Johansson, ordförande:

– Man mĂ„ste göra nĂ„got Ă„t elpriserna och drivmedelspriserna, framför allt. Vi pĂ„ Tobo har vĂ€l inte drabbats av det sĂ€rskilt mycket, men det Ă€r klart att det har blivit dyrare för oss ocksĂ„. Ur ett kommunalt perspektiv sĂ„ ser vi gĂ€rna att det satsas mer pĂ„ föreningsstöd.

– En annan detalj som berör oss Ă€r att vi anvĂ€nder mycket kemikalier, som förvisso Ă€r lagliga. Det Ă€r inget "fulkem". Men vi mĂ„ste varje Ă„r skriva under samma saker och göra samma process bara för att fĂ„ lĂ€gga pĂ„ gödning. Den processen hade behövt förenklas pĂ„ nĂ„got sĂ€tt.

VIMMERBYORTENS RYTTARFÖRENING

Victoria Nöjd, verksamhetsansvarig:

– Det Ă€r svĂ„rt att svara pĂ„ dĂ„ vi som förening pĂ„verkas av sĂ„ mĂ„nga. Överst pĂ„ listan ligger Ă€ndĂ„ förstĂ€rkta bidrag sĂ„ vi fĂ„r en chans att hantera följderna av covid. Vi har tappat vĂ€ldigt mĂ„nga ungdomar de senaste Ă„ren i vĂ„r verksamhet. Det Ă€r viktigt att ridsporten finns tillgĂ€nglig för alla pĂ„ lika villkor. DĂ€r har idrottsskolan dĂ€r elever fĂ„tt chansen att prova pĂ„ idrotter varit ett jĂ€ttebra initiativ.

– Sedan Ă€r ridsporten lite unik pĂ„ sĂ„ vis att vi har höga fasta kostnader fĂ„r vĂ„ra hĂ€star. Driftkostnaderna har ökat till följd av de höga brĂ€nslepriserna dĂ„ transporter av foder och strö och kostnader för exempelvis hovslagare ökat markant.

VIMMERBY IBK

Richard MÄrtensson, ordförande:

– Jag vĂ€xte upp i Vimmerby och levde hĂ€r fram till 20-Ă„rsĂ„ldern. Hallen ser i princip, med nĂ„gra fĂ„ kosmetiska förĂ€ndringar, likadan ut som dĂ„. Det kommer inte hĂ„lla sĂ€rskilt lĂ€nge till. Det finns nĂ„gra fĂ„, men mycket viktiga faktorer, för att en kommun ska vĂ€xa. En Ă€r utbildning och det Ă€r i första hand ingen kommunalpolitisk frĂ„ga. Men vi behöver kunna lĂ€sa hela program pĂ„ distans i betydligt högre omfattning. Det skulle göra att ungdomar i högre utstrĂ€ckning vĂ€ljer att stanna kvar i mindre kommuner och samtidigt kan göra olika typer av karriĂ€rer. Det borde vara ett krav att alla högre utbildningar ska kunna genomföras pĂ„ distans om inte sĂ€rskilda skĂ€l talar emot det.

– DĂ€rutöver tror jag att en kommunalpolitisk viktig frĂ„ga Ă€r att ge ungdomar och kommuninvĂ„nare framtidshopp och möjligheter inom idrott och kultur. Vi vet att just dessa frĂ„gor skapar engagemang och glĂ€dje och Ă€ven Ă€r brottspreventivt. Vore jag kommunpolitiker i Vimmerby skulle jag omedelbart sĂ€tta spaden i jorden och bygga en multiidrottshall som ger förutsĂ€ttningar för innebandy pĂ„ högsta nivĂ„n, utökar möjligheter till trĂ€ningstider men ocksĂ„ skapar möjligheter för andra idrotter inomhus. Den investeringen kommer löna sig i lĂ€ngden. Ungdomar kommer engagera sig och det kommer vara ett viktigt bidrag för att Vimmerbys innebandy kommer kunna klĂ€ttra i serietabellerna och skapa drömmar för ungdomar. SĂ„ den viktigaste kommunalpolitiska frĂ„gan för innebandyn tror jag personligen Ă€r att sĂ€tta spaden i jorden och bygga en multiidrottshall.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!