Haksabanovic: "Borde gjort några mål till"

Hur givande jättevärvningen av Sead Haksabanovic är på sikt för IFK Norrköping återstår att se. Det började lovande när han direkt betalade av på investeringen. Mer ska komma. –Jag borde ha gjort några mål till, säger han efter 2–1 mot Kalmar FF i den allsvenska premiären.

IFK Norrköpings Maic Sema och Sead Haksabanovic (nummer 99) går ned på knä efter Haksabanovics ledningsmål mot Kalmar.

IFK Norrköpings Maic Sema och Sead Haksabanovic (nummer 99) går ned på knä efter Haksabanovics ledningsmål mot Kalmar.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Sport2020-06-14 18:20

I fredags kväll blev affären klar, efter månader av diskussioner och förhandlingar. IFK Norrköping plöjer ned en ansenlig del av sitt kapital i den lovande anfallaren.

Enligt IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt är värvningen av Haksabanovic från West Ham United den dyraste i klubbens historia. För Haksabanovic betyder det skrivna fyraårskontraktet också att han kan sluta tänka på den närmaste framtiden. Låneavtalet som skulle ha gått ut den 30 juni är historia.

TT: Känner du lättnad?

– Så klart, eftersom jag inte vetat vad som kunde hända, vart jag skulle ta vägen. Nu när det är klart är det ganska skönt. Nu vet jag att jag ska vara här. Och det är här jag vill vara. Nu är det bara att släppa loss, säger han.

Haksabanovic tackade på det sätt som arbetsgivaren hoppats – just genom att släppa loss direkt. Han lade grunden till de tre poängen på Östgötaporten. Det dröjde bara dryga tre minuter och... han kan få berätta själv vad som hände:

– Jag såg redan innan jag fick bollen att jag hade en ganska stor yta framför mig. Jag tog touchen dit, såg att målvakten (Lucas Hägg Johansson) stod ganska långt ut så att det var bara att lägga in bollen vid första stolpen, säger Haksabanovic.

Gick ned på knä

Efter målet gick han ned på knä. Vad den gesten står för kan enbart den som lider total brist på omvärldsbevakning ha missat.

– Det händer saker i världen. Det här var ett sätt att ta ställning, säger han om sitt bidrag till den globala rörelsen Black lives matter.

Med målet och prestationen i övrigt skickade han också ett budskap till de allsvenska konkurrenterna, närmast AIK (onsdag) och Djurgården (söndag). Det gäller att ha koll på 21-åringen och hans kvicka fötter, snabbhet och målfarlighet. Annars straffar det sig. Och se upp även för Simon Thern. Det var hans passning som öppnade för Haksabanovics tidiga ledningsmål.

Förstår varandra

Thern snålar inte med berömmet när Sead Haksabanovic förs på tal.

– Jag har väl samma känsla med Sead som jag hade med Sam Larsson när jag spelade med honom (Heerenveen) i Holland. De är ganska lika varandra. Vissa spelare har man bara något tillsammans med som är svårt att förklara. Det har jag med Sead. Hur vi förstår varandra, hur han förstår mig.

– Förhoppningsvis kan vi bygga vidare på detta, säger Thern, framspelare även till Christoffer Nymans segermål efter Romarios kvittering för Kalmar.

Haksabanovic återgäldar:

– Jag tycker att det går väldigt snabbt i Simon Therns huvud när han spelar fotboll och jag känner samma sak med mig. Vi kan förstå varandra fint. Vi kan se i varandras ögon vad som kommer att hända.

Fick ont i revbenen

Med 20 minuter kvar bad Haksabanovic om att få byta.

– Jag fick en smäll på revbenen i förra veckan. Nu var det en smärta som höll i sig i en till två minuter, men jag ville inte riskera något inför nästa match.

TT: Du borde kunna spela mot AIK på onsdag?

– Så är det nog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!