Gustafsson: "Vi har några växlar till"

Fyra mål på en halvlek mot AIK på Friends arena var förra veckans stora allsvenska snackis. Uppföljningen var minst lika vass. 3–0 på Djurgården. Hur bra är IFK Norrköpings allsvenska upplaga 2020?

Christoffer Nyman lyfter in 1–0 på Djurgårdens målvakt Tommi Vaiho.

Sport2020-06-21 16:40

En och annan runt om i landet är med stor sannolikhet imponerad. Det här är kalla fakta efter tre spelade omgångar.

+ Full pott som enda klubb.

+ 9–2 i målskillnad.

+ Klara segrar mot tippade topplagen AIK och Djurgården.

Men i den gamla industristaden får inga träd närma sig himlen. Där ska du inte tro att du är något. Två skåningar har snabbt integrerats och tagit till sig av den mentalitet som råder i och runt Östgötaporten. Efter 3–0 på den regerande mästaren Djurgården borde det kanske ha varit klackarna i taket och breda leenden.

Omdömet var i stället:

– Jag tycker inte vi är speciellt bra i andra halvlek. Vi har några växlar till. Jag vill att vi ska kunna spela en lite annan fotboll än vi gör i andra halvlek, säger managern Jens Gustafsson, uppväxt i Helsingborg.

"Inte bli arrogant"

Och lägger till:

– Man förstärker framtidstron, tron på sig själv och på laget när man får med sig resultat, men det gäller att fortsätta jobba och inte bli arrogant. Jobbar man hårt förtjänar man än mer framgång.

Jonathan Levi, från Glumslöv utanför Landskrona, kom i vintras från Elfsborg och har snabbt etablerat sig i startelvan. Han avrundade med ett rappt skott upp i nättaket med sju minuter kvar. Ett mål som tog död på alla eventuella poängförhoppningar i Djurgården.

– Vi gör inte riktigt det vi ska i andra halvlek. Vi visar i första att vi kan spela, men vi är ödmjuka och jobbar på hårt, säger han.

IFK Norrköping pekades inför den starkt försenade säsongen inte ut som en av de klara favoriterna att vinna allsvenskan.

Det gillar Levi.

– Folk får snacka och så jobbar vi det tysta. Vi tänker inte på allt runt omkring, men jag hoppas så klart att fansen njuter och är glada.

Höga krav

Det är de, rimligen. Även om kravet på klubben av hävd och tradition är att det alltid kan bli lite bättre även när det är riktigt bra.

– Vi är så klart väldigt nöjda med resultatet. Vi spelar ganska bra fotboll i första halvlek med ett bra passningsspel och är effektiva igen. Vi tappar initiativet ganska rejält i andra halvlek. Vi får göra två ganska betydelsefulla byten (mittbacken Filip Dagerstål och mittfältaren Simon Thern klev av med skador) som kostar oss lite, säger Jens Gustafsson.

– Men vi jobbar färdigt matchen på ett beundransvärt sätt. Vi har en bra inställning, sliter och kämpar för att få med oss tre poäng.

Nyman i form

Högt upp på pluskontot just nu:

+ Christoffer Nyman är skadefri, i form och gör mål. Hans 1–0 visade vägen. Nyman stack i djupled på Rasmus Lauritsens långboll från egen planhalva och lyfte ledningsmålet över utrusande Tommi Vaiho. Prestationer av den kalibern gjorde en gång Nyman till svensk mästare, landslagsanfallare och utlandsproffs.

+ Lauritsens starka huvudspel var på nytt ett effektivt offensivt vapen. Han nickade in 2–0.

+ Återvändaren Eric Smiths mittfältsspel gör avsaknaden av skadade lagkaptenen Alexander Fransson minimal.

+ Simon Thern spelar ut hela sitt register och mår gott igen efter förra säsongens mentala svårigheter.

+ Gör han inte mål själv spelar han fram andra. Sead Haksabanovic slog hörnan till Lauritsens mål och stod för passningen till Levis 3–0.