Första segern för Umeå – efter galen vändning

Linköping hade till en början inga problem med nykomlingen Umeå. Men Umeå behövde bara tolv minuter för att vända 0–2-underläge och besegra serieledarna. –Vi förtjänade tre poäng, sade Umeås Lova Lundin efter matchen.

Lova Lundin, till vänster stod för två mål i Umeås supervändning. Arkivbild.

Sport2020-07-24 21:10

Linköping åkte upp till Umeå med en fin svit i bagaget – som obesegrade och i toppen av tabellen.

– Vi är nöjda med att vara obesegrade och att ha plockat poäng i varje match. Spelet börjar sitta bättre och bättre för varje match, sade Linköpings Lina Hurtig i Sportbladets sändning inför matchen.

Det var också gästerna som tog ledningen, redan i den fjärde minuten. Dock var det med hjälp av Umeå som stod för ett dråpligt självmål.

Nykomlingarna Umeå har haft en tuff återkomst i damallsvenskan. Man har i motsats till Linköping inte lyckats knipa en seger i de fem inledande omgångarna.

Linköping utökade

Men på fredagskvällen kom vändningen. Vid 0–2-underläge lyckades Umeå vända och vinna på tolv minuter tack vare två inhoppare.

I den 65:e minuten utökade Linköping sin ledning. Efter ett misstag i Umeåmittfälet kunde Ebere Orji fånga upp bollen och snyggt passa fram till Uchenna Kanu, som befann sig i perfekt position, och skickade in 2–0 till gästerna.

Linköpings 2–0-mål drog ner energinivån rejält i Umeåtruppen – men i den 77:e började vändningen.

– Vi försökte släppa det ganska snabbt och jag tycker alla kämpar på bra efter självmålet, sade Umeås Lova Lundin till Sportbladet efter matchen.

Kvitterade på tre minuter

Umeå reducerade när Therese Simonsson skickade in bollen till Lova Lundin, som hade bytts in bara fem minuter tidigare, i straffområdet som satte 2–1.

En minut senare bytte Umeå in Olivia Holm som bara behövde två minuter på planen innan hon nätade.

Monica Jusu Bah assisterade Holm som drog på ett rejält skott från strax utanför straffområdet, bollen gick via stolpen in i mål till 2–2.

Men Umeå var inte nöjda där.

I den 89:e minuten var Lova Lundin framme igen när hon tog ner en lång boll från Sanna Kullberg som hon sedan skickligt placerade in bakom Cajsa Andersson i Linköpingsmålet. Glädjen i Umeålägret var enorm. Fyra minuter senare blåstes matchen av och Umeå tog säsongens första seger – och det mot serieledarna.

– I dag förtjänade vi tre poäng. Man går alltid in med inställningen att bidra till laget, sen känns det extra skönt att leverera på pappret också, sade Umeås tvåmålsskytt Lova Lundin till Sportbladet.