Sportdokumentärer ersätter inställda matcher

I tider när man inte vet om matcher ska bli av eller ej är min lösning att se och lyssna på sportdokumentärer. Det är en av punkterna på Veckans Heta och Kalla.

Dokumentärer om lag som lyckats mot alla odds är heta. Däribland Bodö/Glimt, Degerfors och Leeds.

Dokumentärer om lag som lyckats mot alla odds är heta. Däribland Bodö/Glimt, Degerfors och Leeds.

Foto: Bildbyrån

Sport2022-01-20 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GLÖDHETT
SPORTDOKUMENTÄRER

När covidutbrott stör utbudet på liveidrott att följa vill jag slå ett slag för sportdokumentärer. I podcastformat är When We Were Kings som Erik Niva står bakom favoriten. I senaste avsnittet hyllas Bodö/Glimt. Klubben från staden norr om polcirkeln som lyckats vinna den norska ligan två år i rad med begränsade resurser, men en klar spelidé. De blev kända för omvärlden när de besegrade Jose Mourinhos Roma hemma med 6–1 i Conference Leauge i höstas. Erik Niva ger oss hela klubbens historia på sitt karaktäristiska vis.

På TV-fronten uppskattade jag även det första avsnittet av "Här kommer Degen". SVT:s dokumentär om Degerfors IF:s återkomst i Allsvenskan. Den ska bli intressant att följa, även om den knappast når upp till "Take Us Home". Har du missat serien om Leeds resa från Championship till Premier League måste du absolut se den.

HETT

LOVVÄRT INITIATIV

När Frödinge/Brantestad SK gör en omstart med sin damfotbollsverksamhet jobbar man medvetet med att ge spelare som bildat familj möjligheten att vara med. Klubben är långtifrån först med det, men ser ut att ha lyckats synnerligen väl då de har åtta mammor i spelartruppen. Det är precis vad damfotbollen behöver om den ska bli starkare i framtiden som helhet. 

VARMT

NÄSTA GENERATION TAR ÖVER

Jonas Nyström var framträdande i både pingis och innebandy i Vimmerby på 1990-talet. Han spelade sedermera för Jönköping i innebandyns elitserie. Nu har hans båda söner axlat manteln och är ordinarie spelare i SSL för JIK. 21-årige Joel Nyström är en giftig forward och 18-årige Hannes Nyström back. Den senare spås av många en lysande framtid.

KALLT
HINDERPROMENADEN

Väderleken har gjort att lusten att ta en morgonpromenad inte har varit på topp på sistone. Tidigare i veckan visade termometern i alla fall på ett par plusgrader så jag gav mig ut. Jag provade en av mina sedvanliga skogsrundor och fick snabbt erfara konsekvensen av veckans blåsväder. Promenaden blev snarare en form av 3000 meter hinder över nedfallna träd kombinerat med isfläckar.

ISKALLT

Årets upplaga av Idrottsgalan kändes inte särskilt het generellt. I avsnittet där idrottspersonligheter som lämnat oss under 2021 kom ett riktigt lågvattenmärke. När travprofilen Bo William Takter skulle hyllas visades en bild på Legolas kusk Thomas Nilsson istället. Sådant får inte blir fel helt enkelt.