Falkenberg hårt straffat av Nyman

IFK Norrköping har klagat – emellanåt med fog – på domarna under säsongen. Den retroaktiva kompensationen kom mot Falkenberg. Tre straffar på 13 minuter gav tre mål och till slut seger med 4–1. –Billiga straffar som ger en stor frustration, säger Falkenbergs tränare Hans Eklund.

Tre straffar, tre mål – allt på 13 minuter. IFK Norrköpings lagkapten Christoffer Nyman leder nu den allsvenska skytteligan på 16 mål.

Sport2020-11-23 21:00

Om man så vill, går det att lägga fram det så här: På Östgötaporten förde domaren Adam Ladebäcks beslutsfattande Christoffer Nyman bra mycket närmare skytteligatiteln och Falkenberg allt närmare superettan.

Dessutom skänkte Ladebäck frikostigt en dunk med högoktanigt bränsle till de kritiker som anser att klassen på det allsvenska domarkollektivet inte är vad den borde vara.

Rätt eller fel, inom 13 minuter dömde han tre straffar till IFK Norrköping. En för en knuff i ryggen av Tobias Englund på Henrik Castegren, en för att Grégoire Amiot och Nyman brottades och en för att Axel Norén slog undan benen på Sead Haksabanovic.

Den sista var solklar, övriga två fick Falkenberg att protestera kraftigt.

Ett udda hattrick

– Domaren gör sin bedömning, men jag konstaterar att vi aldrig får sådana straffar med oss, säger Eklund.

Nyman struntade i vilket, prickade lätt in alla tre på olika sätt – ett högst udda äkta hattrick som straffskytt – och står nu på 16 mål och ensam ledning i den allsvenska skytteligan.

– En speciell situation att slå tre straffar. Jag väntade ut honom (Viktor Noring) och lyckades sätta alla tre. Den sista var den mest mentala, säger han.

Tack vare Nymans skicklighet från straffpunkten har Norrköping fortsatt chans att nå en kvalplats till Europa Conference League till sommaren. Av bara farten bröts den trista sviten med sju matcher utan seger hemma på Östgötaporten. Där hade Norrköping inte vunnit sedan i slutet av juli.

– Det krävs två segrar av oss och att något av lagen framför oss tappar poäng, men vi ska göra vad vi kan för att avsluta säsongen starkt, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.

"Ger dem två straffar"

Ladebäcks beslut fick förstås deprimerande konsekvenser för ett Falkenberg som kämpar för sin överlevnad i allsvenskan.

Det såg ju så bra ut.

John Chibuike tryckte in 1–0 efter mindre än två minuter. Innan tio var spelade hade Falkenberg två vettiga lägen framför Isak Pettersson och sedan prickade Kalle Söderström stolpen.

En drömstart som lovade mer för en klubb i ett prekärt läge.

Sedan klev Adam Ladebäck, som avböjde intervjuer efter matchen, in i handlingen.

Hans Eklund fick ägna mycket tid i pausen åt att dämpa spelarnas ilska och frustration. Han hade själv svårt att smälta det han såg som en djup orättvisa.

– Det gör oss frustrerade och vi kan inte släppa att det blir sådana mål emot oss, säger han.

Ödesmatch på Olympia

Nyman brände en jättechans att bli fyramålsskytt innan han klev av med ett ömmande knä efter en timmes spel.

Ersättaren Abdulrazak Ishaq gjorde jobbet i stället när han nickade in 4–1.

För Falkenberg väntar nu en avgörande match i bottenstriden, mot Helsingborg på Olympia på söndag.

– Det är en av två finaler som är kvar. Det blir inte lättare att vi fick två spelare avstängda i dag, säger Hans Eklund.

Både Tobias Englund och John Chibuike fick varningar som gör dem indisponibla mot Helsingborg.

Fakta: Kampen i botten

13) IFK Göteborg, 28 poäng, minus 12 i målskillnad

Kvar att möta: 29 november: Östersund (borta), 6 december: Sirius (hemma)

14) Kalmar FF, 24 poäng, minus 20

Kvar att möta: 30 nov: AIK (b), 6 dec: Häcken (h)

15) Falkenberg, 23 poäng, minus 20

Kvar att möta: 29 nov: Helsingborg (b), 6 dec: Mjällby (h)

16) Helsingborg, 22 poäng, minus 16

Kvar att möta: 29 nov: Falkenberg (h), 6 dec: Norrköping (b)

Fotnot: Lag 14 kvalar mot lag 3 i superettan om en plats i allsvenskan 2021, lag 15 och 16 flyttas ned till superettan till nästa säsong.