"Enligt mig finns det väl bara ett svar"

Guldfavoriterna Rosengård och Göteborg har mängder av målfarliga landslagsspelare. Vilket lag har egentligen bäst anfallsbesättning? –Enligt mig finns det väl bara ett svar, säger Rosengårdsförvärvet Mimmi Larsson.

Rosengårds stjärnanfallare Anna Anvegård (främst) och Mimmi Larsson, nyförvärv från Linköping, kan bli en målfarlig duo för den regerande svenska mästarklubben denna säsong.

Rosengårds stjärnanfallare Anna Anvegård (främst) och Mimmi Larsson, nyförvärv från Linköping, kan bli en målfarlig duo för den regerande svenska mästarklubben denna säsong.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Sport2020-06-26 14:15

Efter det svaret fyller den 26-åriga värmländskan Mimmi Larsson ödmjukt och diplomatiskt på med:

– Nej, men det är klart att det är två starka lag på papperet. Sedan handlar det om så mycket mer. Man ska ju sätta ihop allting – hela laget – för att få ut det bästa av anfallsspelet. Jag tycker att vi är på god väg och det ska bli väldigt spännande att se hur det blir under säsongen, säger Larsson.

"Väldigt lurig"

Hon anslöt till Rosengård i januari efter en säsong i Linköping. I Malmöklubben får hon möjlighet att bilda anfallspar med landslagskollegan Anna Anvegård, som förra året tog hem skytteligatiteln med 14 fullträffar.

– Hon är en otroligt skicklig spelare. Väldigt lurig, eller avig kanske man säger. Det kan vara bra, så kan jag ligga där bakom och springa. Jag tror att det kan bli jättebra, säger Larsson, som svarade för nio allsvenska mål för Linköping i fjol.

Anna Anvegård, som värvades till Rosengård från Växjö under sommaren förra året, tror på ett fint samarbete med Larsson.

– Jag tycker att vi kompletterar varandra väldigt bra. Mimmi är extremt bra i djupled och väldigt stark på att hålla i bollen. Jag är kanske mer för att möta bollen och vända upp lite längre ner i banan, säger 23-åriga Anvegård.

Regerande mästarklubben Rosengård har även den nigerianska talangen Anam Imo (fem mål i fjol), den danska landslagsspelaren Sanne Troelsgaard (tre mål) och nyförvärvet Beatrice Persson (från Limhamn/Bunkeflo) listade som anfallare.

"Svårt att jämföra"

I guldutmanaren Göteborg finns den svenska landslagstrion Rebecka Blomqvist (13 mål), Pauline Hammarlund (nio) och Stina Blackstenius (nio mål för Linköping) samt talangen Evelyn Ijeh på anfallslistan.

– Det är svårt att jämföra. Göteborg har jättebra spelare, absolut, säger Anvegård och fortsätter:

– Sedan kanske de är lite mer lika som spelartyper. De är lite mer djupledsgående forwards, medan vi har lite större variation. Men det är svårt att jämföra tycker jag. Vi har en väldigt bra forwardsuppställning, men det tycker jag att Göteborg har också.

För Mimmi Larsson blir det en omstart i Rosengård. Hon svarade för nio mål och vann damallsvenskans assistliga i fjol med sju framspelningar, men trivdes inte i rollen som yttermittfältare i Linköping. Det var den position som hon för det mesta fick spela på.

"Tappade landslagsplatsen"

– Känslan var väl att jag behövde en nystart och i med att jag tappade landslagsplatsen där på hösten kände jag att jag behövde vara i en miljö där jag kan känna att jag får ut det bästa av mig själv. Då kom Rosengård upp som ett alternativ och det är absolut en lockande klubb, och att de såg mig som forward kändes absolut viktigt, säger Larsson, som står noterad för 6 mål på 24 A-landskamper och spel i VM 2019 och EM 2017.

TT: Nu drar damallsvenskan till slut i gång för er hemma mot Vittsjö på lördag och experterna utmålar Rosengård och Göteborg till guldfavoriter. Håller du med?

– Det låter klyschigt, men jag försöker vara här och nu. Sedan vet jag såklart att vi har ett väldigt bra lag, men jag har spelat många år i damallsvenskan och man vet att ingen match är lätt. Det är tufft att möta de flesta motståndarna. Jag tror att man ska fokusera på sitt eget och se vad det leder till, säger Mimmi Larsson.

Anfallarna Anna Anvegård och Mimmi Larsson på Rosengårds träning inför lördagens allsvenska premiär hemma mot Vittsjö.
Anfallarna Anna Anvegård och Mimmi Larsson på Rosengårds träning inför lördagens allsvenska premiär hemma mot Vittsjö.
Fakta: Guldfavoriternas anfallare

Rosengård och Göteborg ses som de två stora guldfavoriterna i årets damallsvenska och båda lagen har många anfallsstjärnor. Här är målstatistiken för de spelare som klubbarna listat som anfallare på sina hemsidor:

Rosengård

+ Anna Anvegård, 23 år.

Antal mål i fjol: 14 (varav 5 för Växjö) 21 matcher. Antal allsvenska mål totalt i karriären: 28 på 42 matcher.

+ Mimmi Larsson, 26 år.

Antal mål i fjol: 9 på 21 matcher (för Linköping). Antal allsvenska mål totalt i karriären: 47 på 130 matcher.

+ Sanne Troelsgaard, 31 år.

Antal mål i fjol: 3 på 22 matcher. Antal allsvenska mål totalt i karriären: 19 på 64 matcher.

+ Anam Imo, 19 år.

Antal mål i fjol: 5 på 17 matcher. Antal allsvenska mål totalt i karriären: 5 på 17 matcher.

+ Beatrice Persson, 20 år.

Antal mål i fjol: 0 på 11 matcher (varav 8 inhopp). Antal allsvenska mål totalt i karriären: 0 på 14 matcher (varav 10 inhopp).

Göteborg

+ Stina Blackstenius, 24 år.

Antal mål i fjol: 9 (för Linköping) på 22 matcher. Antal allsvenska mål totalt i karriären: 46 på 100 matcher.

+ Rebecka Blomqvist, 22 år.

Antal mål i fjol: 13 på 22 matcher. Antal allsvenska mål totalt i karriären: 37 på 103 matcher.

+ Pauline Hammarlund, 26 år.

Antal mål i fjol: 10 på 15 matcher. Antal allsvenska mål totalt i karriären: 54 på 146 matcher.

+ Evelyn Ijeh, 18 år.

Antal mål i fjol: 0 på 6 matcher (alla inhopp). Antal allsvenska mål totalt i karriären: 0 på 7 matcher (alla inhopp).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!