Ebba Anderssons svåra val inför nya utmaningen

Långloppsdebuten ställer Ebba Andersson inför ett nytt och svårt val. Ska hon åka på fästvalla eller staka hela loppet på blanka skidor? –Jag stänger inga dörrar till att staka loppet, säger Ebba Andersson.

Ebba Andersson är en av flera VM-åkare som tävlar i långloppscupen i Vålådalen i helgen. Arkivbild.

Ebba Andersson är en av flera VM-åkare som tävlar i långloppscupen i Vålådalen i helgen. Arkivbild.

Foto: ULF PALM / TT

Sport2021-03-19 10:19

Då kan det vara bra för henne att vara nybliven lagkamrat med Britta Johansson Norgren, som är en legendar inom långloppscirkusen:

– Jag tar tacksamt emot alla tips och råd man kan få av henne. Det skulle vara jättevälkommet, säger Ebba Andersson.

Den handlar om lördagens Ski Classics-lopp i Vålådalen över 54 kilometer, som fick en extra krydda när landslagsåkarna Ebba Andersson, Emma Ribom, Jens Burman och William Poromaa ställer upp.

Längden en utmaning

Andersson är nybliven totaltrea i världscupen och dubbel VM-bronsmedaljör. Hon har haft sin bästa säsong i karriären.

– Men bara för att jag hållit en hög nivå inom världscupen kan man inte överföra detta helt till det som väntar på lördag, med tanke på den höga nivå som långloppsåkarna haft den här säsongen, säger Ebba Andersson.

– Jag är helt införstådd med hur fort de kan åka alla de milen. Det är just den långa distansen som blir min stora utmaning, säger hon.

Men hon går in för detta med höga ambitioner. Hon valde exempelvis själv att åka för Team Lager 157.

– Det är ett team med en bra inställning med rätt engagemang och service.

"Alltid en plan"

Dagen innan loppet lägger hon upp sin taktik som bygger på aktuellt före och bansträckning.

– Jag har alltid en plan och det gäller även nu. Sedan får vi se hur loppet utvecklar sig och hur jag hanterar sträckan.

Största frågan för Ebba Andersson är om hon ska åka på fästvalla eller göra som långloppsåkarna: Staka loppet med blanka skidor utan fästvalla.

– Jag har alltid respekt för att åka på blanka skidor. Det är nog tungt för mig att åka 54 kilometer – och dessutom skejta hela distansen. Det är inget som jag tränat på till fullo, men jag stänger inga dörrar till att staka loppet. Jag bestämmer mig senare.

Dubbla lopp

Nu avgörs två långlopp samma helg, vilket är första gången i Ski Classics. På lördagen avgörs ett 54-kilometerslopp i en mer kuperad bana och på söndagen ett 64-kilometerslopp på en flackare bana. Vålådalen är målplats för båda loppen. Till skillnad mot de flesta långloppsåkarna ställer Ebba Andersson bara upp på lördagen.

– Det blir tufft nog för mig att greja loppet på lördag, säger hon.

Fakta: Ski Classics

Ski Classics är en långloppscup i längdskidor.

Säsongen 2020-2021 har förkortats till följd av coronapandemin och totalt körs nio lopp. Det kortaste loppet är 42 kilometer i Toblach-Cortina och det längsta är Årefjällsloppet på 100 kilometer.

Efter fem lopp är det svensk ledning på både herr- och damsidan i form av Emil Persson och Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren.

De senaste fem säsongerna har svenska Britta Johansson Norgren vunnit Ski Classics på damsidan. På herrsidan har norrmannen Andreas Nygaard vunnit två säsonger i rad.

Återstående lopp:

20 mars: Vålådalen, 54 km

21 mars: Vålådalen, 64 km

27 mars: Årefjällsloppet, 100 km

10 april: Setermoen, Norge, 50 km

17 april: Fossavatnsgangan, Island, 50 km

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!