Duellen – vi svarar på fem aktuella sportfrågor

Den lokala fotbollen var tänkt att dra igång på allvar om en vecka. Så blir det inte. Här ger Torbjörn Allvin och Haris Dreco sin syn på det – och på fyra andra sportfrågor.

Här är några av de ämnen vi tog upp i sportduellen. Hockey med Vimmerby, EM-laget utan Zlatan, enkelserierna i fotboll och avsaknaden att just nu inte kunna spela padel.

Här är några av de ämnen vi tog upp i sportduellen. Hockey med Vimmerby, EM-laget utan Zlatan, enkelserierna i fotboll och avsaknaden att just nu inte kunna spela padel.

Foto: Arkiv

Sport2021-05-16 17:30

1) För några dagar sedan kom beskedet att det blir enkelserier. Vad kan man göra för att "hotta" upp intresset i rådande läge?

Torbjörn Allvin: Arrangera träningsmatcher och träningscuper är en variant. En annan är självklart – och något som jag tror alla klubbar gjort i hungern efter "riktiga" matcher – spela ännu fler internmatcher. Dela upp i två lag, med matchdressar och försök göra det så matchlikt det bara går. En annan viktig detalj är nog att försöka göra träningarna ännu mer lustfyllda och också få in tävlingsmoment i dem. En annan sak är att få till andra aktiviteter. Varför inte ordna en fiskedag med laget, laga mat tillsammans (med avstånd till varandra självklart) eller ha en golftävling. 

Haris Dreco: Boka in träningsmatcher i juni redan nu för att vara redo om restriktionerna lättas. Det hade nog hjälpt både spelare och ledare, som då åtminstone får något att se fram emot och en anledning att träna vidare. Varför inte skapa en "träningscup" med några lag från trakten?

2) Över till Vimmerby Hockey. Lagbygget pågår för fullt. Några har lämnat, några har anlänt. Vilka besked har överraskat mest?

Torbjörn Allvin: Jag vet inte om något överraskar mig längre i den ofta cyniska hockeyvärlden. Det är inte som förr när spelare efter spelare fortsatte lira i sina klubbar år efter år. Det är en svunnen tid, jag vet. Det är bara att konstatera att det många gånger långt ifrån är annat än klubbkänsla som prioriteras numera. Nå, svar på frågan. Mest överraskande på ett negativt plan är att Oskar Lindgren och Jonas Nyman båda lämnat. På den positiva sidan att Todd Winder och Christian Lindberg är kvar. Det är två riktigt bra spelare. 

Haris Dreco: Det mest överraskande hittills är att backen Oskar Lindgren har valt att lämna för Tranås. Att han skulle lämna Vimmerby kom väl inte som en chock – men att han valde Tranås fick ögonbrynen att höjas desto mer. Jag är också lite förvånad över att man lyckades behålla Christian Lindberg, som verkligen kan bli en nyckelspelare nästa säsong.

3) EM på herrsidan i fotboll startar om mindre än en månad. Hur ser du på Sveriges chanser och vilken är din svenska drömelva?

Torbjörn Allvin: Om jag svarat på den här frågan för några dagar sedan hade jag nästintill haft en övertro på di svenske. Med Zlatans skada och besked minskar chanserna att nå en topplacering avsevärt. Dock: jag tror på kvartsfinalplats ändå. Min startelva: Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielsson, Martin Olsson – Dejan Kulusevski, Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg – Marcus Berg, Alexander Isak. 

Haris Dreco: Jag tror att Sverige tar sig vidare från gruppen och också vinner åttondelsfinalen. I kvarten blir det tyvärr för tufft.
Drömelvan (3-5-2): Robin Olsen – Pontus Jansson, Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander – Ludwig Augustinsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Kristoffer Olsson, Victor Claesson – Alexander Isak, Dejan Kulusevski.

4) Coronapandemin har fortsatt ett starkt grepp om vår tillvaro. Vad saknar du mest som du inte kan uppleva i sportväg?

Torbjörn Allvin: Självklart just nu att inte kunna åka runt i trakten och se på lokalfotboll. Ta en korv, kolla på matcher och tjata med folk. Speedwaysurret saknar jag också förstås. Det är alltid en härlig känsla att följa Dackarnas matcher, både hemma och borta. För eget bruk saknar jag allt i idrottsväg just nu. Mitt onda knä sätter stopp för allt vad padel, fotboll, tennis och golf heter.

Haris Dreco: Att spela tävlingsfotboll, först och främst. Jag saknar även att vara på plats och titta på lokal live-idrott, speciellt så här när solen börjat titta fram på riktigt.

5) Hur såg din sporthelg ut?

Torbjörn Allvin: Det var arbete som gällde för nästan hela slanten. Förmiddagsträningen som vi brukar ha med DSK lördagar ställde vi in. Det beroende på beskedet om enkelserier. 

Haris Dreco: Lördags: Fotbollsträningen klockan 10:00 följdes upp av Juventus–Inter (18:00) på ena skärmen och Chelsea–Leicester (18:15) på den andra. Avrundades med Romderby mellan Roma och Lazio klockan 20:45. Söndagen blev ungefär likadan, med en hel del spännande fotboll på tv. Bland annat med den otroliga upplösningen i spanska La Liga, där mitt kära Barcelona checkat ut totalt.

Roma mot Lazio var en av höjdpunkterna i helgen.
Roma mot Lazio var en av höjdpunkterna i helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!