"Det var Henry som fick mig att fastna för Arsenal"

Det finns många hängivna supporters som följer sina lag i vått och torrt. Robin Hammar från Vimmerby är en av dem. Han brinner för Arsenal och gör det helt och hållet tack vare en speciell spelare som under tio säsonger i klubben noterades för 228 mål.

Att slå sig ner i fåtöljen framför tv:n och följa Arsenals matcher är något av det bästa Robin Hammar vet.

Att slå sig ner i fåtöljen framför tv:n och följa Arsenals matcher är något av det bästa Robin Hammar vet.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2021-03-06 10:00

Robin Hammar är född 1994 och två år senare tillträdde Arsene Wenger som tränareför Arsenal. En befattning som han skulle behålla i hela 22 år, en bedrift som endast trumfas av en viss Alex Ferguson i Manchester United. Robin Hammar fick upp ögonen för Arsenal tack vare att Wenger plockade in Thierry Henry till klubben. Det skedde 1999 och kort därefter fattade Hammar tycke för fransmannen och klubben med de rödvita stället som han öste in mål för.

– Det var utan tvekan Thierry Henry som fick mig att fastna för inte bara Arsenal som klubb utan även för fotbollen som sport. Det var en fröjd att se honom på topp och ösa in mål för laget, säger Robin Hammar som även fastnade för spelare som Dennis Bergkamp, Patrick Viera och Fredrik Ljungberg på den tiden.

Arsenal var då en riktig maktfaktor i Premier League och lyckades säsongen 2003/2004 med bedriften att vinna 26 matcher och spela 12 oavgjorda i ligan under en säsong och bli det legendariska mästarlaget som i efterhand fått namnet "De oslagbara".

– Thierry Henry var magiskt bra den säsongen och gjorde över 30 mål i ligan och att spela 38 matcher och inte förlora en enda säger ju en hel del om lagets styrka på den tiden, säger Hammar samtidigt som han konstaterar att det även var senaste gången klubben tog hem en riktigt stor titel.

Sedan dess har Hammars supporterskap prövats genom åren. 2018 tackade Arsene Wenger för sig och Unai Emery kom in som tränare med Fredrik Ljungberg som assisterande. 2019 fick svensken leda laget själv i ett par matcher innan Mikel Arteta tog över rodret till det alltmer sjunkande skeppet Arsenal.

– Arteta är också gammal Arsenalspelare och jag tror han har större möjligheter att göra något bra med klubben framöver. Efter en skakig start på säsongen börjar det se lite bättre ut, men det krävs en rejäl ommöblering i truppen om vi ska kunna vara med och utmana på allvar i framtiden, säger Hammar som i söndags fick se sitt lag besegra Leicester på bortaplan med 3–1.

– Det var välbehövliga poäng. Men vi ligger fortfarande efter andra Londonklubbar som West Ham, Chelsea och Tottenham så det vore skönt om vi kunde gå ikapp några av dem i alla fall.

Ser du alla lagets matcher?

– Det ska mycket till för att jag ska missa en match. Det är bara om jag jobbar eller har träning eller match med Södra Vi som det händer. 

Hur ser du helst på en match?

– Är det lördagsmatch så laddar jag gärna upp med en pizza och en liten öl för att stilla nerverna. Sedan händer det att man samlas några kompisar och ser på lite fler matcher, men när Arsenal spelar tittar jag helst själv.

Har du sett någon match på plats än?

– Nej, men det är en dröm som jag verkligen hoppas ska bli sann i framtiden.
 

En klubb som han följer på närmare håll är Hammarby IF. 

– Det är ju också en klubb som man fått lära sig att älska även i motgång, även om det var tufft när de var nere i Superettan och jag åkte och såg dem mot J-Södra borta. Nu börjar det dock ordna upp sig så hoppet om en ligatitel för dem inom en inte alltför avlägsen framtid lever. De har nog större chans än Arsenal i alla fall, säger Hammar.

Har du själv något lag du brinner för eller känner någon som vill dela med sig kring historien om sitt supporterskap? Hör då av dig till sporten@vtkp.se 

Thierry Henry är spelaren som Robin Hammar att fastna för fotboll och klubben Arsenal i början av 2000-talet.
Thierry Henry är spelaren som Robin Hammar att fastna för fotboll och klubben Arsenal i början av 2000-talet.
Hammars Arsenal-drömelva

Målvakt: Jens Lehmann

Högerback: Lauren

Mittback: Tony Adams

Mittback: Sol Campbell

Vänsterback: Ashley Cole

Högermittfältare: Fredrik Ljungberg

Central mittfältare: Patrick Vieira

Central mittfältare: Santi Cazorla

Vänstermittfältare: Robert Pires

Forward: Thierry Henry

Forward: Dennis Bergkamp

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!