"Det får vara nog med förluster"

Oskarshamn har tagit många skalper sedan laget överraskande gick upp i SHL. Mot Smålandskollegan Växjö verkar det dock vara som förgjort. –Just nu längtar jag bara efter att vinna matcher, det får vara nog med förluster, säger forwarden Filiph Engsund efter 3–4-förlusten.

Ny derbyförlust för Oskarshamn och målvakten Joe Cannata. Arkivbild.

Ny derbyförlust för Oskarshamn och målvakten Joe Cannata. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2020-12-08 21:40

När pucken släpptes fanns det en enda motståndare som Oskarshamn mött men aldrig tagit poäng mot i SHL-sammanhang: Växjö. Och det började på sämsta tänkbara sätt, sett med gästernas ögon, när Andrew Calof gav Växjö ledningen i den första perioden.

Pontus Näsén samt John Dahlström vände, med varsitt mål i den andra perioden, över pendeln till Oskarshamns fördel.

– Det kändes bra i det läget, vi hade lite studs med oss, säger John Dahlström.

Fasths nolla sprack

Näséns kvitteringsmål fastställde att Växjömålvakten Viktor Fasth höll nollan i 207 minuter och tio sekunder – längst i grundseriens historia. Men Alexander Salak, målvakt i Färjestad under säsongen 2012/13, behåller sitt officiella rekord då Fasth vilade i söndags och därmed inte höll sin långvariga nolla i obruten matchsvit.

– Det känns jättebra, säger Fasth om sin prestation.

Växjö blev inte mållösa av motståndarens målande. I slutet av den andra perioden såg Emil Pettersson (med två mål) samt Jack Drury till att Växjö gjorde det avgörande rycket.

I den tredje perioden brände Oskarshamn ett gyllene läge i form av spel fem mot tre i 1.22. Kim Strömberg reducerade när 59 sekunder återstod, men närmare än så kom inte gästerna denna afton.

– Starkt av oss att komma igen, men det var inte där vi förlorade matchen, säger John Dahlström och tänker tillbaka på de tre insläppta målen i föregående period.

Nio raka hemma

Växjö tillhör toppen i en haltande tabell.

– Det blev lite nerv i slutet. Vi gjorde inte vår bästa match i dag, men det är en styrka att ändå vinna, säger Viktor Fasth efter sitt lags nionde raka seger på hemmaplan.

Oskarshamns nästa möjlighet att ta poäng mot Växjö infinner sig tre dagar före julafton.

– Vi siktar på att vinna då, säger John Dahlström.

Men redan innan dess gäller det att bryta den förlustsvit som nu hunnit bli sju matcher lång.

– Jag tror det är viktigt att inte tänka för mycket på det. Fortsätta kriga, till slut vänder det, säger Filiph Engsund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!