Damstjärnan blir chef i toppklubb

Linköpings före detta målvaktsstjärna Florence Schelling blir sportchef i schweiziska toppklubben Bern. Därmed blir 31-åringen historisk som den första kvinnliga sportchefen inom schweizisk herrhockey.

Linköpings förre stjärnmålvakt Florence Schelling blir sportchef i schweiziska toppklubben Bern. Här efter SM-silvret 2018. Arkivbild.

Linköpings förre stjärnmålvakt Florence Schelling blir sportchef i schweiziska toppklubben Bern. Här efter SM-silvret 2018. Arkivbild.

Foto: Robert Nyholm/TT

Sport2020-04-08 14:55

Schelling gjorde tre säsonger i Linköping och avslutade sin aktiva karriär efter SM-finalförlusten mot Luleå 2018.

Nu blir hon pionjär då hon efter påsk tillträder sportchefstjänsten i Bern. Klubbens vd Marc Lüthi säger till Berner Zeitung att man ville ha ung visionär och inte kunde hitta någon kandidat bland nuvarande sportchefer i schweizisk ishockey.

– Vi kom till slutsatsen att Florence är personen vi letar efter och vill ha. Hon kommer att bli en pionjär, förmodligen i hela världen i den här rollen. Men hon är ung och kommer att bidra med nya perspektiv och bryta upp existerande strukturer, säger Lüthi.

Bern är en av landets ledande hockeyklubbar med 16 ligatitlar i historien på herrsidan, tre av dem har kommit sedan 2016, och bara Davos har vunnit fler med 31.

Schelling ersätter Alex Chatelain som kommer att introducera henne i jobbet och sedan övergå till andra arbetsuppgifter.

– Efter att ha pratat med klubbens ledning var det tydligt att jag ville ta på mig den här utmaningen, säger Schelling till det schweiziska tv-bolaget SRF där hon jobbat som expert.

Totalt spelade Florence Schelling elva VM och fyra OS och ansågs av många vara världens bästa målvakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!