Filip Hjelmland prisades för succéåret: "Toklurad"

Dubbla guld och en stark individuell utveckling säsongen 2023. Filip Hjelmland fick i dagarna motta priset som Årets sportkomet. "Jätteroligt, det trodde jag inte", säger Dackeföraren.

Filip Hjelmland hade ett lyckat år.

Filip Hjelmland hade ett lyckat år.

Foto: Arkiv

Sport2024-02-16 14:00

När vi når Mariannelundssonen Filip Hjelmland under fredagsförmiddagen sitter han vid datorn och utför administrativa uppgifter, också en del i vardagen för en elitförare i Speedway. 

För några dagar sedan prisades han däremot för sina prestationer på banan. 2023 blev en lyckad säsong för 25-åringen. Han vann SM-guld med Dackarna i högstaligan och dessutom guld med Njudungarna i Allsvenskan. För det har han blivit belönad med utmärkelsen Årets sportkomet 2023 av P4 Kalmar.

– Det var en väldigt lyckad helhet förra året, och det här ger mig mer "push" och extra energi framåt. Jätteroligt, det trodde jag inte, säger Hjelmland, som blev överraskad i hemmet av radions utsända: 

– Jag skulle inte varit hemma egentligen. Men det skulle visst komma ett paket som ingen annan kunde vara hemma för att ta emot. Det kom inte ett paket, det var något annat istället, haha. Jag blev toklurad.

Vad var det som gjorde att förra året blev så bra?

– Jag har mognat i körningen och utvecklat mig både på banan och kroppsligt, och jag har därför kunnat utnyttja farten på ett bättre sätt. Helheten överlag var lyckad. Jag satsade rejält och det gav utdelning. 

Och hur ser livet ut för en speedwayförare nu, såhär i mitten av februari?

– Nu är det sista rycket med träningen. Säsongen i Polen drar igång i april och jag ska ned i början av mars på ett "training camp" för att se om man håller måttet, fysiskt och på hojen. Sen drar ligan i Sverige igång i maj, så det ska bli kul.

Börjar abstinensen efter körning bli stor?

– Jo, verkligen. Nu är det mycket i verkstaden, få ihop de sista bitarna och känna och klämma på grejerna, se till att allt fungerar. Det börjar klia i fingrarna.

Vad är målet för 2024?

– Att fortsätta vara stabil och ha en högre lägstanivå, det är det hela sporten bygger på. Sen gäller det att vara skadefri också. Med mer år på nacken så lär man sig mer saker. Det händer så mycket och jag hoppas bygga vidare på det steg jag tagit, bli mer noggrann med detaljer och förhoppningsvis få ännu bättre resultat i slutändan.

Hjelmland kan även se fram emot landslagsuppdrag i maj, när det vankas EM-kval. 

– Jag är en av fem förare som blivit nominerad. Det är första gången jag får EM-kvala. Så det är skarpt läge med en gång nu när säsongen ska dra igång. Det blir en fullspäckad vår. Men det är bara att starta hårt och gasa på efter det, avslutar Hjelmland.

Filip Hjelmland var med och tog SM-guld med Dackarna 2023.
Filip Hjelmland var med och tog SM-guld med Dackarna 2023.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!