Då är segrarna som skönast

Det här skulle egentligen inte ske. Ett kraftigt nederlagstippat Finland, utan NHL-stjärnor, gick och vann hela alltet. Världsmästare. Vissa jämställer VM-bragden med USA:s triumf i OS 1980 mot oslagbara Sovjetunionen i det som kallas "Miracle on ice".

Foto:

Sport2019-05-28 09:50

Så långt går inte jag, men såklart var det en supersensation att Finland skulle vinna VM. Helt osannolikt faktiskt.

Jag ska inte dra några paralleller med helgens match som jag bevittnade i Tenhult, det blir galet. Men det finns vissa beröringspunkter. Så långt kan vi sträcka oss. Sanning var den att jumbon Tenhult var klart bättre än VIF – och också skapade betydligt fler chanser och halvchanser än Vimmerby.

Ibland saknar sånt betydelse – och det är som sagt något av idrottens charm. Det är som ni vet inte alltid – långt därifrån – som det bättre laget vinner. Men om det var orättvist? Nä. Till syvende och sist är det ändå målen som räknas.

VIF vann med 4–3 på Kabevallen. Och nog fasen spillde jag rejält med kaffe på byxorna igen. Det händer i princip varenda match jag ser. Det är inte heller orättvist, när man är så klumpig som jag är.

Återigen imponerade Vimmerbys djupledsspel. Där har VIF ett verkligt vinnarvapen. Joakim Storm och Simon Sandholm satte två strutar vardera.

För att det här ska bli en bra säsong när vi summerar den i höst, måste laget få bättre struktur i försvarsspelet – och i presspelet. VIF släpper i vissa matcher till på tok för många målchanser, som mot Tenhult i lördags, som mot Eneby för några veckor sedan. Oftast uppstår chanserna sedan motståndarna oattackerade får mata djupledsbollar bakom Vimmerbys ofta för högt liggande backlinje. Det måste korrigeras.

Krigarinsatsen och inställningen var det däremot inte något fel på – och roligt att se målvakten Petter Gustafsson göra så bra ifrån sig i sin seriedebut i A-laget.

Redan på onsdag är det dags för ny match, klassiska Sleipner på hemmaplan. Norrköpingsgänget får ses som klar favorit.

För VIF-damerna blev det en ny tung förlust – men oj vad de skakade om serieledaren Bergdalen. Nu såg jag inte hela matchen, men av reaktionerna att döma och av det jag såg, så var Vimmerby värt poäng. Den starka prestationen får de ta med sig till det ack så viktiga bortamötet mot Lindö i helgen.

I division fyra-fotbollen har Rimforsa det fortsatt tungt. De ligger överraskande nog näst sist i tabellen. Tufft är det också för HFK och IFK Tuna i den nordöstra serien. Hultsfred är sist, Tuna på kvalplats. Bättre går det för Gullringen, som besegrade just HFK i ett hett derby på Knektavallen.

Och på onsdag är det dags för ett nytt rafflande derby: IFK Tuna mot Hultsfred. Jag ger hemmalaget 70 procent chans att vinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!