Bygdens stjärnor ska lyfta Rögle till SM-guld

Stjärnor från bygden har gjort Rögle till ett topplag. Hemvändare som lyft den skånska klubben till en historisk SM-final. –Det ger lite extra krydda till gruppen att verkligen ha folk som är härifrån, säger forwarden Daniel Zaar inför lördagens första final mot Växjö.

Forwarden Daniel Zaar är en av flera stjärnor från bygden som återvänt till skånska Rögle BK och gjort klubben till ett lag för SM-final. Arkivbild.

Forwarden Daniel Zaar är en av flera stjärnor från bygden som återvänt till skånska Rögle BK och gjort klubben till ett lag för SM-final. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Sport2021-04-30 15:36

För knappt tre veckor sedan hade Rögle Bandyklubb aldrig vunnit en slutspelsmatch i ishockey. Nu har klubben från nordvästra Skåne vunnit sju slutspelsmatcher och spelar på lördag sin första SM-final i historien borta mot Växjö.

– Det är sjukt stort. Man ser hur mycket det betyder för alla runt om laget och alla fans i bygden, säger Röglestjärnan Daniel Zaar.

Fyrverkerier utanför arenan

När finalplatsen säkrades via 4–0 hemma mot Skellefteå i den femte och avgörande semifinalen var den officiella publiksiffran åtta åskådare, men i en provisorisk restaurang på ena kortsidan fanns ett hundratal högljudda gäster från supporterklubben. Knappt tio minuter in på matchen fick restauranggästerna lämna arenan i enlighet med coronarestriktionerna, men flera av dem återvände efter matchen och hyllade det färska finallaget med fyrverkerier utanför arenan.

– Välkomnandet vi får både här på läktaren och utanför visar på vilket engagemang det är. Denna framgång är för fansen, men också för oss själva i laget, säger Zaar.

Rögleforwarden skadade sig i första semifinalen mot Skellefteå, men efter tre missade matcher var Zaar tillbaka när allt skulle avgöras på torsdagskvällen.

– Sjukt skönt. Det har varit jobbigt att titta på de andra matcherna, säger 27-åringen.

Rögle har sedan återkomsten till SHL 2015 sakta men säkert etablerat sig som ett lag för den övre halvan. De tre senaste årens topplaceringar i grundserien sammanfaller med att stjärnor som Zaar, Ted Brithén, Dennis Everberg, Mattias Sjögren och Niklas Hansson återvänt till klubben. Samtliga – liksom centern Simon Ryfors – har spelat juniorhockey i Rögle.

Flera av dem är dessutom fostrade i klubbar i närområdet och spelade för Rögle i såväl SHL som allsvenskan under den första halvan av 2010-talet innan de lämnade för andra äventyr.

"Extra krydda till gruppen"

– Det är klart att det är sjukt häftigt. Det ger lite extra krydda till gruppen att verkligen ha folk som är härifrån. Det blir ganska lätt att det betyder lite extra då och det tycker jag märks på vissa som har steppat upp också, säger Zaar.

Rögleforwarden kom själv tillbaka till klubben inför säsongen 2018–2019 och har spelat sin bästa ishockey i karriären den här säsongen. Zaar blev tvåa i grundseriens poängliga med sina 50 poäng – 18 mål och 32 assist – och har i slutspelet svarat för sju poäng på sex matcher (tre mål–fyra assist).

Kort efter slutsignalen mot Skellefteå kunde han inte riktigt ta in den resa Rögle gjort – från ett jojolag mellan SHL och allsvenskan till ett SM-finallag 2021.

– Inte just nu, kanske. Men vi har fyra vinster till i oss, efter det kan vi njuta, säger Daniel Zaar med ett leende.

Fakta: Rögle Bandyklubb

Grundad: 18 december 1932 som en bandyklubb – 1951 spelade klubben sin första ishockeymatch.

Tränare: Cam Abbott (sedan november 2017).

Antal säsonger i SHL/elitserien: 13.

SM-guld: Inget.

SM-finaler: 1 (2021).

Flest matcher för klubben: Jakob Johansson, 787 matcher åren 1996–2003, 2005–2014.

Flest poäng för klubben: Stefan Elvenes, 548 poäng (varav 328 mål – också klubbrekord) åren 1985–1995, 1997–2000.

Källa: Rögle BK.


Fakta: Så spelas SM-finalen

Grundserieettan Växjö mot tvåan Rögle – det är vad som väntar i SM-finalen i ishockey. På grund av pandemin avgjordes semifinalerna i bästa av fem matcher, men finalen avgörs i bäst av sju matcher. Här här spelschemat:

Lördag 1 maj: Växjö–Rögle (nedsläpp klockan 15.15).

Måndag 3 maj: Växjö–Rögle (20.00).

Torsdag 6 maj: Rögle–Växjö (20.00).

Lördag 8 maj: Rögle–Växjö (15.15).

Måndag 10 maj (eventuellt): Växjö–Rögle (20.00).

Torsdag 13 maj (eventuellt): Rögle–Växjö (20.00).

Lördag 15 maj (eventuellt): Växjö–Rögle (15.15).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!