Betyg: SÄ bra Àr finallagen

Dackarna mot Smederna. Puh, vilken rysare vi har att se fram emot. Det kan bli hur hÀftigt som helst. Sporten har betygsatt förarna i de bÄda lagen inför SM-finalen, dÀr Dackarna inleder pÄ hemmaplan pÄ tisdag.

Mot  SM-guld? Greg Hancock firar segern mot VÀstervik. Nu vÀntar Smederna.

Mot SM-guld? Greg Hancock firar segern mot VÀstervik. Nu vÀntar Smederna.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2018-09-22 08:00

Speedway

Skalan strÀcker sig frÄn ett till tio för att vi ska försöka fÄ det sÄ trÀffsÀkert som möjligt. Betyget grundas pÄ formkurva, kapacitet och vad förarna har presterat den senaste tiden i slutspelet. Notera att laguppstÀllningarna kommer pÄ söndag, men att det Àr sÄ hÀr vi tror lagen kommer formeras.

Dackarna:

1) Greg Hancock, 9/10

Kommentar: Oj, vad Greg Hancock betytt mycket för Dackarna den hÀr sÀsongen. Var stabil och sÀker i första semifinalen mot VÀstervik, inledde dock trögare i returen. Men nÀr det vÀl gÀllde som mest, vÀxlade den sympatiske amerikanen upp och levererade som han brukar.

2) Pawel Przedpelski, 8/10

Kommentar: Var fenomenal i första drabbningen mot VÀstervik pÄ G&B Arena. Polacken tog 13 pinnar dÄ och var hypersnabb. Var inte alls lika dominant i returen, men det behövde han heller inte vara.

3) Maciej Janowski, 8/10

Kommentar: Dackefansen har blivit bortskĂ€mda av "Magics" insatser i Ă„r. Är en vĂ€rldsförare och har kanske varit Dackarnas bĂ€ste i Ă„r. I semifinalerna har han dock inte dominerat som han gjort tidigare. Nio poĂ€ng och stark körning pĂ„ Ljungheden Arena i veckan.

4) Oliver Berntzon, 9/10

Kommentar: För högt betyg? Nja, vi tycker ÀndÄ inte det. "Vispen" ligger pÄ en hög, stadig nivÄ, i match efter match. Har tagit stora kliv i Är och Àr en pÄlitlig poÀngplockare. I MÄlilla levererade han nio poÀng mot VÀstervik. I returen Ätta. Det sÀger det mesta.

5) Krzysztof Kasprzak, 10/10

Kommentar: Vad sÀger vi? Tja, vÀrldsklass kort och gott. Den rutinerade polacken var mÄnne ett oskrivet (!) kort som ersÀttare till skadade Patryk Dudek. Kasprzak rÀtade med rÄge ut de eventuella frÄgetecken som fanns. Blev bÀste poÀngplockare i tisdags och körde som en furie.

6) Hans Andersen, 10/10

Kommentar: Vi kan inte göra annat Àn att ge Dackeikonen högsta tÀnkbara betyg. HÀr kan man snacka om att vara bÀst nÀr det gÀller. Har kört fantastiskt bra i bÄda semifinalerna och varit snudd pÄ tvÄsiffrig i bÄda kamperna. Dansken kan bli Dackarnas guldvapen.

7) Joel Kling, 6/10

Kommentar: Joel har utvecklats rejÀlt den hÀr sÀsongen. Har inte fÄtt det att stÀmma i semifinalerna.

Totalt: 59 poÀng

Smederna

1) Fredrik Lindgren 10/10

Kommentar: Smedernas och Sveriges nummer ett. Har burit laget i mĂ„nga matcher den hĂ€r sĂ€songen – och Ă€r föraren lagledningen lutar sig mot nĂ€r det ska avgöras. Kör resolut, snabbt och stabilt. FĂ„r en nyckelroll mot sin förra klubb.

2) Krzysztof Buczkowski 7/10

Kommentar: Den rutinerade polacken har kört för bÀgge finalklubbarna. En stabil och startsnabb förare som aldrig eller sÀllan gör en riktigt dÄlig match. Kan leverera mÄnga viktiga poÀng nÀr han Àr pÄ humör. Perfekt lagkomponent pÄ plats tvÄ eller fyra.

3) Michael Jepsen Jensen 9/10

Kommentar: JĂ€mte Lindgren Ă€r ”Liglad” Smedernas vassaste vapen för stunden. Kan han hĂ„lla lĂ€gstanivĂ„n i schakt sĂ„ kan han bli guldhjĂ€lte för sitt Smederna. Tidigare lagkapten i Dackarna och kĂ€nner banan i MĂ„lilla vĂ€l.

4) Niels-Kristian Iversen 8/10

Kommentar: VĂ€rvad för att vara exekutor i nomineringsheaten. Har inte riktigt lyckats med det sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt. Men potentialen finns hos den rutinerade dansken – och i semifinalen mot Rospiggarna klev han fram och tog matchavgörande poĂ€ng.

5) Mikkel Michelsen 8/10

Kommentar: Ytterligare en tidigare ”Dacke” i smedvĂ€st. Tar sĂ€llan de riktigt stora poĂ€ngskörderna, men Ă€r alltid stabil, och kan hota alla förare i varje heat. Stabil lagförare som körde pĂ„ tuff position borta mot Rospiggarna och klarade det bra.

6) Linus Eklöf 6/10

Kommentar: Har stigande form – men den stora frĂ„gan Ă€r om Eklöf kommer till start i finalerna efter en vĂ„dlig krasch i den allsvenska finalen för Griparna. Vid sunda vĂ€tskor Ă€r Eklöf en nyckel för Smederna.

7) Pontus Aspgren 6/10

Kommentar: I finalen 2017 var Aspgren en av de stora hjĂ€ltarna för Smederna – men frĂ„gan Ă€r hur det Ă€r med formen? Klev inte fram riktigt i semifinalerna. Men kan höja sig – och dĂ„ blir han farlig.

Totalt: 54 poÀng

Fredrik Lindgren fÄr möta sitt gamla lag i finalen.
Fredrik Lindgren fÄr möta sitt gamla lag i finalen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om