Aktiva karriären är över, men inte färdig med sporten

Två allvarliga skador på kort tid innebär att Linus Sundström har tagit beslutet att speedwaykarriären är över.

Linus Sundström har tagit beslutet att avsluta sin aktiva speedwaykarriär eftersom han inte är helt återställd efter den senaste allvarliga skadan.

Linus Sundström har tagit beslutet att avsluta sin aktiva speedwaykarriär eftersom han inte är helt återställd efter den senaste allvarliga skadan.

Foto: Thomas Augustsson

Sport2021-11-06 15:30

För två år sedan var Linus Sundström inblandad i en otäck krasch i Polen där han ådrog sig livshotande skador. Han repade mod och gjorde en omstart i Västervik Speedway inför säsongen 2020.

I Västervik blev dock bara en säsong innan han var inblandad i en ny otäck krasch i samband med en match i danska ligan i våras där kota T7 skadades allvarligast.

– Det föll sig ganska neutralt att ta beslutet att avsluta karriären. Jag skulle vara helt stilla i tre månader och nu har jag rebahtränat i tre månader. Gränsen måste dras någonstans eftersom jag inte är i närheten av att vara ett bra skick för att kunna ge det bästa som jag vill kunna göra på en speedwaybana, säger Linus Sundström.

Hur mycket funderade du innan du tog beslutet?

– Allting går om man bara vill, men hur mycket är du beredda att offra. Gör du en riskanalys är det väldigt mycket risk och väldigt lite belöning, svarar Linus.

Det är sex månader sedan som Sundström kraschade våldsamt i den danska ligan.

– Jag har lärt mig att leva med skadan, men sedan hoppas jag att det kan bli bättre än vad det är i dag. Jag får ta korta pauser så fort jag ska lyfta något som är tungt, men inte speciellt tungt så blir det problem. Jag försöker få tillbaka muskelerna i ryggen och gör den bästa versionen av mig så långt som det är möjligt.

Nu är speedwaykarriären alltså över.

– Det blev inte det slutet som jag hade räknat på och hoppats på. Jag känner ingen större bitterhet att det blev det här slutet, utan jag känner mera tacksamhet att jag har en någorlunda fungerade kroppen och kan fortsätta leva ett normalt liv. Det kunde ha skitit sig både en och två gånger.

Han har vunnit lag-VM, två SM-guld med Piraterna samt vunnit polska ligan med Gorzow.

– När vi vann allsvenskan med Masarna obesegrade 2105 och att jag fick vara lagkapten för min moderklubb var en riktigt häftigt upplevelse.

Även om den idrottsliga karriären är över för Linus så kommer han inte släppa kontakten med sporten.

– I och med att det blev som det blev så vill jag gärna vara med och bidra till sporten. Egentligen är detta ett beslut som jag inte har fattat själv även om det är jag som har tagit beslutet. På något vis vill jag vara med på något hörn. Jag tycker det är kul och jag brinner för sporten. Jag är inte färdig med sporten, men jag är färdig med tiden som chaufför. Jag har en del erfarenheter som jag dela med mig av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!