Återblicken: KSK:s sensationella insats

Seriesegrar, playoff-motståndare och premiär för damfotboll. Mycket hände i den lokala sportens värld förr i tiden.

VIBK:s målskyttar mot Olofström. Fr.v: Mathias Jansson, Mathias Lennström och Petter Leander.

VIBK:s målskyttar mot Olofström. Fr.v: Mathias Jansson, Mathias Lennström och Petter Leander.

Foto: Arkivbild

Sport2020-02-22 07:10

20 år sedan:

* Vimmerby IBK var på god väg mot division ett, precis som årets upplaga av VIBK är. För 20 år sedan vann VIBK seriefinalen mot Olofström med 8–6 efter att en viss Mathias Jansson haft stor show och gjort fyra mål. Efter den matchen återstod det bara två matcher för VIBK i serien innan man kunde ta steget upp. "För att vi ska vinna serien måste vi ha minst lika bra tändning och inställning som nu", kommenterade VIBK-tränaren Niclas Nilsson. De återstående matcherna var mot bottenlagen KaRo och Halmstad.

* Det var inte bara VIBK som var på väg mot avancemang. Även Hultsfreds HF hade gjort en kanonsäsong i division tre-handbollen och stormade mot division två. Det enda man nu behövde göra var att vinna hemma i Hagadal mot jumbon Älmhult. "Vi har faktiskt inte förlorat på hemmaplan i seriespel sedan oktober 1997", sade Johan Sörensen, tränare i HHF.

30 år sedan:

* 30 år sedan är länge sedan, kan man tycka. Men mycket är sig fortfarande likt. Bland annat att Vimmerby Hockey, eller Vimmerby IF som det var då, skulle spela playoff. År 2020 står Kallinge/Ronneby IF för motståndet. År 1990 var det Hanhals – och på den tiden var det inte hur enkelt som helst att scouta sina motståndare. VIF skickade ned spioner till Kungsbacka för att bevaka Hanhals.

* MK Kindas Tommy Nilsson blev trea i Linköping MS-tävlingen med folkracebilar och gjorde väldigt bra ifrån sig. Från MK Kinda körde även Mikael Karlsson, Benny Fransson och Ann-Louise Jacobsson.

40 år sedan:

* Virserum SGF:s hockeylag säkrade seriesegern i division tre efter en knapp bortaseger mot Kallinge/Ronneby med 2–1. VSGF:s Sören Gunnarsson och Roger Leek blev stora hjältar med sina mål. 

* Kisa SK:s damlag ställde till med en smärre sensation när man vann budkavle-DM i Kolmårdenskogarna. Maria Hellström gav Kisa segern med sina otroligt starka spurt i den hårda slutkampen. KSK:s herrar blev tvåa i H 21-klassen.

50 år sedan: 

* Inför den stundande fotbollssäsongen meddelade Smålands Fotbollsförbund att det skulle bli premiär för damfotboll i Småland. Mariannelund och Vimmerby var två lag från vår trakt som skulle delta i den första damserien i Småland. De hamnade i en grupp med Kalmar AIK och Fågelfors. 

* FBSK:s Nils Nilsson vann Björkhultsloppet på skidor. Totalt var det 200 åkare från hela Småland som ställde upp i loppet. 

Hultsfred HF:s tränare, Johan Sörensen.
Hultsfred HF:s tränare, Johan Sörensen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om