Återblicken - enduro-VM i Vimmerby

Tidningen blickar tillbaka på sporthöjdpunkter från förr och hittar bland annat en återvändande Blåvittspelare, som hade gjort avtryck i Bullerby Cup.

Fjärde upplagan av Lilla Gubben Cup år 2010.

Fjärde upplagan av Lilla Gubben Cup år 2010.

Foto: Arkivbild

Sport2020-07-29 08:00

År 2010: Den sista veckan i juli gick verkligen i ungdomidrottens tecken i Vimmerby. Fjärde upplagan av Lilla Gubben Cup avgjordes nämligen parallellt med fotbollsfesten Bullerby Cup. 

– Vi börjar på fredag och fortsätter till söndag. Totalt gör omkring 200 ryttare 600 starter, sa Kristina Blom, pressansvarig i Vimmerbyortens Ryttarförening. 

Att genomföra ett så stort arrangemang ställde stora krav på klubben.

– Vi upplever som så många andra föreningar att det blir allt svårare för varje år att få folk att ställa upp och hjälpa till. Men vi har löst det mesta på förhand och hoppas givetvis på så mycket publik som möjligt som kommer och stöttar de tiotalet ryttare från VIRF. 

År 2000: Hultsfredsonen Stefan Landberg var onsdagen den 26 juli tillbaka i sina gamla hemtrakter på ett kort besök. Han gick vid tillfället skadad och kunde därför inte vara med och kämpa med IFK Göteborg i toppen av Allsvenskan. 

Landberg fanns på plats i en sportaffär i Vimmerby och skrev autografer i ett par timmar för fansen. Men något besök på Bullerby Cup hanns inte med. 

– Jag måste tillbaka till Göteborg igen så att jag inte hamnar efter konditionsmässigt. Det är jobbigt att vara skadad, speciellt när man inte känner av den i det vardagliga livet, berättade han. 

År 1990: Tidningen konstaterade att sporten enduro hade fått ett lyft och att Vimmerby tagit plats på den svenska endurokartan. Raskt marscherat av Vimmerby MS, från DM-tävlingar via Novemberkåsan till VM i enduro som skulle komma att arrangeras i Vimmerby 8-9 juni kommande år. 

Staden fick förbereda sig på en ordentlig motorcykelfest då förberedelserna inför ett VM är så stora att förare och servicepersonal ofta anländer till tävlingsplatsen fyra-fem dagar i förväg. 

År 1980: Måndagen den 28 juli summerades Bullerby Cup och tidningen räknade till totalt 141 spelade matcher och 632 gjorda mål. Samt bra väder och tusentals personer på Ceosvallen, Vimarvallen och Vimarskolans fotbollsplan. 

IFK Värnamo vann P68-finalen när de finalslog Bromölla med 2-0, på vägen hade de bland annat krossat Vimmerby IF med 5-0. Kammade hem P70-finalen gjorde Växjö BK som också dem ställdes mot Bromölla. Under lördagen dök plötsligt Östers a-lag, som då ledde Allsvenskan, upp och skrev autografer. 

Noterbart är att den då tioårige Stefan Landberg gjorde 18 mål på åtta matcher för sitt Hultsfreds FK. 

IFK Göteborgs Stefan Landberg besökte Hultsfred och Vimmerby år 2000.
IFK Göteborgs Stefan Landberg besökte Hultsfred och Vimmerby år 2000.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!