Återblicken: Elitseriekval, derbyvinst och VM-guld

Snöplig förlust i elitseriekval i bowling, HFK-seger i tätt derbyt mot VIF och lokala framgångar i seriecross i Gnagaredalen är några av händelserna vi tittar tillbaka på den här veckan.

HFK vann derbyt mot VIF med 2-1 för 20 år sedan.

HFK vann derbyt mot VIF med 2-1 för 20 år sedan.

Foto: Arkiv

Sport2021-05-09 10:00

För 10 år sedan:

* Fredric Jaensson tillträdde tjänsten som sportchef i Vimmerby Hockey. Den forne poängkungen i IK Oskarshamn berättade att han blivit erbjuden samma roll i IKO ett år tidigare, men avböjt då. Uppdraget i Vimmerby inför klubbens debutsäsong i division ett kändes bättre. "Hockey är det roligaste jag vet. Nu har jag haft ett år med lite distans och har blivit sugen igen. Jag har ett jobb som tar mycket tid så ett krav från min sida har varit att vi ska vara många som hjälps åt med arbetet", sa Jaensson.

* Tre spelare noterades för tre mål var när Södra Vi/Rumskullas damer bjöd på målkalas borta mot Oskarshamns UBK. Efter 7–0 i halvtid skrevs segersiffrorna till 17–0. Tremålsskyttarna var Josefin Milde, Brendah Henrysson och Lisa Brogie.

* Vimmerby BK spelade elitseriekval mot BK Brio och fick ge sig med knapp marginal i semifinalen. I första matchen föll VBK med 11–9 för att sedan ta gruvlig revansch i den andra som slutade 18–2. I skiljeomgången var Brio starkare och vann med 8–2. "Det känns såklart bittert att förlora, men vi har gjort en bra säsong som helhet och ska vara stolta över det", sa Rickard Gustavsson.

För 20 år sedan: 

* Hultsfred tog emot Vimmerby i ett tätt derbyt på Knektavallen i division fyra Elit inför 317 åskådare. De fick se Morgan Nilsson göra 1–0 för HFK innan Stefan Lind kvitterade för VIF. HFK vann med 2–1 till slut sedan Erik Haak avgjort. Matchvinnaren tog därmed revansch på sig själv då han missat en straff tidigare.

* Vimmerby MS arrangerade seriecross i division ett i Gnagaredalen. VMS-laget kom tvåa efter Landskrona mycket tack vare suverän körning av Niklas Hermansson som kom tvåa i båda heaten. "Härligt att äntligen få lyckas på hemmabanan", sa han.

För 30 år sedan: 

* Mats Sundin blev matchvinnare när Sverige slog Sovjet i VM-finalen i ishockey med 2–1. Det innebar samtidigt att Vimmerbysonen Thomas Rundqvist fick lyfta VM-bucklan som lagkapten på sin födelsedag. "Det var speciellt. Jag fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna", sa han. Några dagar senare hyllades Rundqvist på torget i Vimmerby i samband med Löparfesten.

* När Vimmerby löparfest arrangerades för tionde gången vann Södra Vi-löparen Carl-Johan Olofsgård Intersportloppet för femte gången. Damklassen togs hem av Lillian Brorsson.

Deppigt i Vimmerby BK efter förlusten i elitseriekvalet.
Deppigt i Vimmerby BK efter förlusten i elitseriekvalet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!