Återblicken: depåslagsmål och tjeckisk basket

Vi har grävt i arkivet och gått tillbaka i tiden, till när ÅFF var på väg uppåt, Stefan Andersson hade blivit nedslagen och när tjeckiska basketlaget Banik Prievidiz var i Mörlunda.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Sport2019-09-09 09:00

För 10 år sedan:

* Det svenska P18-landslaget var på turné i trakterna häromkring. De spelade två landskamper mot Danmark, först i Eksjö och sedan i Hultsfred. Nicklas Bärkroth, Mikael Dyrestam och Viktor Lundberg var några av de stora namnen i laget. 

* Nu är Åtvidabergs FF nära nedflyttning till division 2. För tio år sedan var det ljusare tider. Då tog klubben en viktig poäng mot IFK Norrköping i kampen om Allsvenskt avancemang. ÅFF kvitterade till 2-2 i 92:a minuten, efter att IFK hade bränt två frilägen strax innan. Målvakten Henrik "Fimpen" Gustafsson storspelade på Norrköpings Idrottspark den kvällen. Sedermera slutade "Åtvid" tvåa i Superettan och gick därmed upp.

För 20 år sedan: 

* Speedwaystjärnan Stefan Andersson var hemma i Vimmerby. Anledningen? För att återhämta sig efter en hjärnskakning som han fick efter att ha blivit nedslagen i depån. I den engelska ligamatchen mellan Kings Lynn och Eastbourne hamnade "Ando" i en tuff duell med före detta lagkamraten Martin Dugard, som körde omkull och blev utesluten ur heatet. I depån blev det sedan stort tumult. 

Först kom Bob Dugard, pappa till Martin, fram och spottade, knuffade och skällde på Stefan Andersson. När han sedan satt sig vid sin mekanikerplats kom Martin Dugard dit och klippte till Stefans käke med knytnäven. "Ando" föll handlöst till marken och slog huvudet i verktygslådan. Engelsmannen kastade sig sedan över honom och utdelade ännu ett slag innan funktionärer lyckades hålla tillbaka honom. 

För 30 år sedan:

*Det tjeckiska basketlaget Banik Prievidiz kom på besök. De ställdes mot Kalmar länslaget i Mörlunda sporthall. Svenskarna hade inte en chans och förlorade med 137-68. 

 – Otroligt att se hur de behandlar bollen. Jag tycker att de är minst lika bra som våra rapporter sa före matchen, sade Lars Malmborg, som var en av initiativtagarna till det tjeckiska besöket. 

* England ställde in sin träningslandskamp mot Holland efter att 104 engelska fotbollssupportrar arresterats efter bråk i samband med en VM-kvalmatch mot Sverige.

För 40 år sedan: 

* Dackarnas Lars-Olof Karlsson är mörbultad efter en våldsam krasch I Eskilstuna mot Smederna. Enligt "expertisen" en av de ruskigaste någonsin. Det var hans första skada under sina tio år i Dackarna. "Jag fick väl igen för alla de här åren utan skador", menade Lars-Olof. Kraschen med Bosse Jansson renderade i en bruten högerarm, tre brutna revben, punkterad lunga och en spricka i vänster handled för Dackeföraren. "Kanske att jag slutar". 

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!