Bergström HV-hjälte i derbyseger

En glödhet Alexander Bergström såg till att HV71 fortsätter klättringen uppåt i SHL-tabellen. Bergström avgjorde Smålandsderbyt mot Växjö när han sköt segermålet, 3–2, i förlängning. –Vi är på gång. Självförtroendet växer, sade han till C More.

Alexander Bergström firar efter segermålet i förlängning i Smålandsderbyt över Växjö.

Sport2020-10-29 21:45

Efter en tuff säsongsstart med fyra raka förluster har vinden vänt. Det av många topptippade HV71 tog nu tredje raka segern och är uppe på åttonde plats.

Alexander Bergström, som gjort åtta poäng de fyra senaste matcherna, är en av anledningarna till att Jönköpingslaget lyft. I Smålandsderbyt blev det ett mål och en assist.

Men hela hans kedja glöder, då även Filip Sandberg och Linus Fröberg blev målskyttar.

HV var bara 1.34 från att ta alla tre poängen. Med 1.34 kvar av tredje perioden kom Växjös 2–2-kvittering, ett mål som hemmalaget ifrågasatte då HV-båset menade att storspelande målvakten Hugo Alnefelt störts.

– Lite irriterande, men sedan fick vi vinna, sade Bergström som med 25 sekunder kvar av förlängningen kom loss ute till vänster och sköt segermålet i Växjömålvakten Erik Källgrens bortre hörn.

Rånad på 2–0

Det var dock Växjö som började derbyt bäst, spelade tajt i mittzon och Fredrik Karlström kunde skjuta 1–0 efter 7.19 fint framspelad av Pontus Holmberg.

Gästerna var nära 2–0 i början av andra men målvakten Hugo Alnefelt "rånade" Rickard Gynge på ett givet mål med plockhandsken. Den 19-årige juniorlandslagsmålvakten ledde HV71 till säsongens första bortaseger i tisdags när han räddade 44 av 45 skott mot Leksand.

Den här kvällen tog han 38 av 40 skott.

Två i nättaket

HV71 spelade upp sig och vände efter två fullträffar i nättaket. Filip Sandberg kvitterade i andra perioden och Linus Fröberg, efter att ha kombinerat med Bergström, sköt 2–1 efter 6.51 av tredje.

Men Växjö kom tillbaka. Med målvakten utplockad kunde backen Ilari Melart kvittera bakom en skymd Alnefelt med 1.34 kvar av tredje perioden.

Men Alexander Bergström fick sista ordet.

Skellefteå har tappat farten efter en fin inledning på säsongen och åkte på tredje raka förlusten hemma mot bottentippade skrällaget Oskarshamn, 1–3.

Matchen var mållös i nästan 50 minuter då gästernas Oscar Sundh hittade rätt – två gånger om inom loppet av 2.44. Jacob Dahlström gjorde 3–0 i tom kasse innan SHL:s vassaste målskytt, landslagsuttagne Jesper Frödén, kunde tröstmåla med sitt nionde mål för säsongen.

Oskarshamn, som tog femte segern på de sex senaste matcherna, gick förbi Skellefteå och upp på fjärde plats.