Rönnberg: "Det var mitt fel"

Det bjöds på en svängig match när Frölunda gästade Rögle. Med ställningen 5-4 tog den gästande serieledaren time out för att göra sig redo för slutforcering – men på grund av en ny regel drog man i stället på sig en utvisning och gick miste om chansen. –Den är helt på mig, säger tränaren Roger Rönnberg.

Rögle fick jubla mot Frölunda. Arkivbild.

Sport2020-10-22 21:40

När ett lag har slagit ifrån sig till icing är man inte tillåten att ta time out. Sker det ändå ska laget tilldömas en utvisning för “delaying the game”.

Den regeln kände inte Roger Rönnberg till, och när han med en minut och 12 sekunder kvar av toppmatchen begärde timeout i just ett sådant läge gjorde det att hans lag gick miste om chansen att spela med en spelare mer på isen. I förlängningen kan det ha kostat Frölunda poäng i bortamötet med Rögle.

– Det fanns bara en person i byggnaden som kände till den regeln och det var Cam (Abbott), som hade lyssnat på regelgenomgången inför säsongen på ett bra sätt, säger Rönnberg till TT och fortsätter:

– Sedan kan man tycka att det är stelbent av domarna att ge oss time out. Men jag tror både de och vi i vårt bås glömmer bort oss i det läget, mycket på grund av gamla vanor.

Frölunda i förarsätet

Fram till dess hade det på många sätt varit ett toppmöte där Frölunda varit i förarsätet. Serieledaren hade också tagit ledningen med både 1-0, 2-1 och 3-2, men varje gång replikerade Rögle.

När Anton Bengtsson sedan med två minuter kvar av matchen elegant med en backhand sprätte upp 5-4 i nättaket innebar det att Rögle kunde ta femte uddamålssegern i följd mot Frölunda.

– Jag är så klart glad, det är skönt att få vinna, säger matchvinnaren Bengtsson som även gjorde 2-2-målet i numerärt underläge.

– Det är en svängig match. Frölunda är ett bra lag, men vi har hittat ett bra spel som funkar mot dem, och det gäller att fortsätta så. Båda lagen spelar med jättehög fart och då måste man hitta vägar ur deras presspel. Vi lyckas komma ur det, och därifrån kan vi skapa framåt.

"Nyttig läxa"

Roger Rönnberg hoppas att hans Frölunda kan lära sig av förlusten.

– Vi är inte tillräckligt skarpa i defensiven i dag och släpper in väldigt dåliga mål. Vi släpper in ett i powerplay då vi annars har en väldigt bra period i matchen där vi har bud på att göra mål och istället släpper in. Vi släpper också ett mål i sista minuten av andra perioden där vi går in och tappar puck på offensiva blå så de kan göra en snabb omställning och göra mål. De får energi där.

– Vi har inte den riktiga skärpan och spelar inte smart. Det är en nyttig läxa för oss, på lång sikt kan detta vara en bra förlust som vi kan lära oss något av.