Elfsborg grusade Stahres födelsedagsfirande

Nygamle tränaren Mikael Stahre fick inte den födelsedagspresent han så hett åstundade. De tre poängen uteblev när IFK Göteborg förlorade derbyt mot Elfsborg (0–1).

Elfsborgskaptenen Johan Larsson hyllas efter segermålet under måndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Elfsborg.

Allsvenskan2021-07-05 20:57

Sist ut i allsvenskans nystart var derbyt på Nya Ullevi mellan IFK Göteborg och Elfsborg med nästan 9 000 i publiken. Efter tjugo månader med tomma läktare kändes det för ett ögonblick som om covid-19 inte längre fanns.

– Otroligt kul att spela inför publik. Det var lite drag i det. Kul att få känna atmosfären igen och lite puls i allting. Det har vi väntat på länge, säger Elfsborgs Johan Larsson

Översta hyllan

Innan matchstart kommenterade Mikael Stahre vad han ville tillföra laget vid sin återkomst.

– Blåvitt måste upp på den översta hyllan igen. Jag vill göra vad man kan kalla ett modernt retro. Vi ska göra vanliga saker ovanligt bra, förklarade han.

Två händelser kom att definierade matchen.

Avgörande målet

Elfsborg gjorde det avgörande målet med femton minuter kvar av andra halvlek. Johan Larsson slog en hörna från höger.

– Det är väl ingen hemlighet att jag har haft lite känningar i benet. Jag tänkte det här är mitt sista spark i dag, berättar han.

Men han dröjde sig ändå kvar i straffområdet och andrabollen damp ner hos honom.

– Jag har turen på min sida och blir bortglömd. Jag får ta emot den den i lugn och ro. När jag tar ner bollen känner jag att luckan är för stor för att missa, säger han.

Och det blev hans sista spark i matchen. Han bytte direkt efter.

Missad straff

Den andra avgörande händelsen var IFK Göteborgs straffmiss en halvtimme in i den första halvlek.

Maudo Jarjué gör ner IFK:s Kolbeinn Sigthorsson och domaren pekade på straffpunkten. Tobias Sana stegar fram men långe Tim Rönning i Elfsborgsmålet sträcker ut in sin fulla längd och räddar.

– I dag tog jag den. Otroligt skönt. Det var den första straff jag räddat under en match. Det visade sig bli viktigt, säger en lycklig målvakten.

Och tränaren Jimmy Thelin prisar sin målvakt.

– Det är en väldigt bra straff precis nere vid stolpen och rätt så hård. Rönning gör en avgörande sak. Det är väldigt svårt och det är vi väldigt nöjda med, säger han.

Straffskytten själv är av en helt annan åsikt.

– Det var ingen bra räddning, det var en skitstraff av mig helt enkelt. Jag satte laget i skiten, jag klandrar mig själv, jag är både irriterat och besviken. Jag har bett om ursäkt. säger Tobias Sana.

Taktpinnen från start

Hans IFK Göteborg tog tag i taktpinnen från start. Även om bollinnehavet var jämt kunder göteborgarna styra spelet och komma till flera farlig avslut under första halvlek.

I andra halvlek kom Blåvittpressen av sig. Elfsborg flyttade upp spelet och kunde ta över initiativet under långa perioder även om skotten och nickarna mest gick utanför. Men till slut gav alltså pressen utdelning.

Göteborgarna försökte trycka upp spelet för att åstadkomma en kvittering. Men det ville sig inte även om det var nära i slutminuten. Och Mikael Stahre blev snuvad på den present han hade önskat sig mest av allt.

Hedrade Bebben

För att hedra IFK-legendaren Bertil "Bebben" Johansson som gick bort den 5 maj 2021 bar IFK-spelarna en bild av honom på tröjorna under matchen.

Sist ut i allsvenskans nystart var derbyt på Nya Ullevi mellan IFK Göteborg och Elfsborg med nästan 9 000 i publiken.