Ygeman om finalflytten: "Ett logiskt beslut"

Flytt av prestigefulla arrangemang som Champions League-finalen skickar en viktig signal till Ryssland, anser idrottsministern Anders Ygeman (S). Däremot kan eventuella sanktioner mot enskilda ryska utövare riskera att slå fel, tycker han. –Det finns en risk att man träffar människor och företeelser som i själva verket är rörelser emot regimen och kriget.

Idrottsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Idrottsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Allmänt2022-02-25 15:15

Det Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) flyttar vårens Champions League-final från ryska S:t Petersburg till den franska huvudstaden Paris med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Ett beslut som välkomnas av idrottsminister Anders Ygeman (S).

– Det är ett logiskt beslut. Jag tror inte att det hade varit möjligt att genomföra tävlingen på ett schyst och säkert sätt. Och jag tycker inte heller att det hade varit lämpligt att göra det, säger Ygeman till TT.

Diskuterar frågan

Under fredagen stod det även klart att formel 1 ställer in Rysslands GP i Sotji i september. Dessutom kom den internationella olympiska kommittén med en uppmaning till alla internationella förbund att flytta kommande tävlingar från Ryssland.

Anders Ygeman tycker att det är bra form av sanktion att frånta Ryssland stora idrottsarrangemang.

– När det gäller arrangemang tror jag absolut det, säger han.

Däremot finns det en risk att också motståndare till regimen och kriget drabbas om enskilda ryska utövare eller idrottslag stoppas från att delta i internationella tävlingar, enligt Ygeman.

– Exakt vilken nivå man ska lägga sig på tycker jag att vi ska ha en utvecklad diskussion med idrottsrörelsen om, säger idrottsministern.

Han säger att regeringen för en diskussion med den svenska idrottsrörelsen om frågan, men kan i nuläget inte uppge om parterna kommer att landa i en gemensam ståndpunkt om idrottsliga sanktioner mot Ryssland.

RF avråder

– Jag vill inte föregå den diskussionen, men det är klart att vi för en diskussion om det är lämpligt att ha ett idrottsutbyte på hög nivå med Ryssland samtidigt som bomberna faller över Kiev, säger Anders Ygeman.

Riksidrottsförbundet (RF) avråder i nuläget svenska idrottare från att åka till Ryssland. Det svenska skidförbundet har meddelat att man bojkottar alla skidtävlingar i landet och herrlandslaget i bandy kommer inte att spela VM i Ryssland senare i vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!