Politiker tycker granbarkborren nonchaleras

Granbarkborren får härja fritt i naturreservatet Kraskögle. Det anser lokala politiker och närliggande markägare som tycker att länsstyrelsen nonchalerar problemet. Nu lyfter man frågan på riksdagsnivå.

En angripen gran i naturreservatet. Trädets bark är på väg att falla av.

En angripen gran i naturreservatet. Trädets bark är på väg att falla av.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2019-09-03 10:29

– Tråkigt att det ska behövas, säger kristdemokraten Lennart Davidsson, som reagerar starkt på att förvaltaren länsstyrelsen har, som han säger, bemött kritiken nonchalant så här långt.

Han, Carl-Wiktor Svensson (M) och skogsägare med angränsande mark till naturreservatet Kraskögle mellan Mörlunda och Bösebo har bråkat länge med Länsstyrelsen Kalmar län som de menar missköter reservatet genom att inte göra åtgärder mot granbarkborren.

– Utbrottet har eskalerat sedan förra årets rekordtorra sommar, som följts av en torr sommar till, säger Lennart Davidsson. Granbarkborren sprider sig snabbt till närliggande marker och ägarna tvingas hugga ner sin skog i förtid. De är helt uppgivna och faller i tårar när man pratar om det.

Daniel Cluer, reservatförvaltare på länsstyrelsen, tycker kritiken är obefogad.

– Det finns en oro, men det här känns som ett politiskt utspel. I de fall markägarna är oroliga hör de av sig till oss, då åker vi ut och tittar på det tillsammans och kommer överens om den bästa lösning i det enskilda fallet. När det gäller Kraskögle har vi inte haft några sådana kontakter.

Men om det är ett myndighetskrav att markägare tar ut angripen skog, blir det inte fel då om länsstyrelsen inte gör det?

– Man måste börja i rätt ände. Den enkla förklaringen är att i ett reservat är träden inlösta, så där räddar vi bara ekologiska värden. I en krishanteringssituation, som det är nu, är det bättre att skicka maskinerna till de markägare som kan rädda även ekonomiska värden, då får vi den dubbla effekten. Det är ett argument, som vi hoppas kan köpas även av andra än ägare till produktionsskog.

– Dessutom, utifrån vår inventering har vi inte bedömt Kraskögle som det värst angripna stället i länet.

Moderaterna började agera i frågan redan för ett år sedan, men tycker sig fortfarande inte ha fått någon respons från regeringen, så nu tar man hjälp. På fredag har KD och M bjudit in miljö- och jordbruksutskottets Magnus Oscarsson (KD) och representanter från Södras förtroenderåd, för att diskutera frågan, i syfte att den ska lyftas på riksdagsnivå.

– Det är bra att vi agerar tillsammans och tar ställning i den för enskilda individer och berörda markägare så viktiga frågan, säger Carl-Wiktor Svensson. Jag hade önskat att fler partier slutit upp för den lilla människan – gentemot den stora staten.

Kraskögle:

Området är naturskyddat sedan 2003 och är 47 hektar stort. Reservatet besår av orörd naturskogsartad barrblandskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!