Snabba ryck med saneringen

– Saneringen kommer att börja omgående, säger Lisa Elmerfjord på SGU, projektledare för saneringen av marken vid gamla batterifabriken i Hultsfred.

Naturen har så sakta börjat ta tillbaka. Men inom kort kommer grävmaskinerna och då ska gamla miljösynder bort.

Naturen har så sakta börjat ta tillbaka. Men inom kort kommer grävmaskinerna och då ska gamla miljösynder bort.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-09-02 15:00

Det är inget litet projekt som ska genomföras, och snabbt ska det gå. Målet är att det ska vara avslutat till december.

– Slutbesiktningen är bestämd till sista november, säger Lisa Elmerfjord, som arbetar på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

12 000 kubikmeter räknar man med att gräva upp på området, en del av det mindre förorenade räknar man med att kunna använda för att täcka in på Kejsarkullen.

– Men vart vi ska köra de mer förorenade massorna har vi inte riktigt klart än, säger Lisa Elmerfjord.

Men att köra iväg massorna, är det inte bara att flytta problemet?

– Nej, så gör vi ofta vid saneringar, säger Lisa Elmerfjord. Vi transporterar de förorenade massorna till en säkrare plats, där de inte kan läcka ut i naturen.

Tomten vid batterifabriken är noggrant kartlagd och man vet exakt var föroreningarna finns.

– Grävdjupet kommer att variera mellan 25 centimeter och upp till två meter, säger Lisa Elmerfjord. Så vi kommer inte att vara i närheten av grundvattnet.

Närheten till grundvattnet har annars varit ett orosmoment vid planeringen, och att den viktiga grundvattenreserven Hultsfredsdeltat ligger fyra meter ner under markytan.

– Att skydda Hultsfredsdeltat är en av anledningarna till vi gör den här saneringen.

De stora högarna av betong som ligger kvar på tomten efter rivningarna, kommer att krossas och användas som återfyllning i de uppgrävda groparna.

– Innan byggnaderna revs frästes betongen ren från föroreningar, säger Lisa Elmerfjord, så det är rena massor som ligger kvar.

Trots det kommer man att vara försiktiga och inte lägga betongmassorna allra längst ner i gropen, utan ha ett lager ren sand i botten.

Förekomsten av föroreningar på området varierar kraftigt. På några ställen ligger de ytligt, på andra ställen lite djupare.

– Vi kommer att ta upp de processvattenledningar som finns på området, säger Lisa Elmerfjord. Där har vi sett att det finns föroreningar runt omkring.

Arbetet på plats drar igång per omgående, entreprenören som ska göra jobbet NCC, inleder med att etablera sig på området.

– Det behövs ett snabbt arbete, säger Lisa Elmerfjord, datum för slutbesiktning är satt till sista november.

Hon berättar också att mätning och provtagning kommer att ske kontinuerligt under arbetets gång.

– Vi vill vara säkra på att vi får bort alla föroreningar, säger hon.

Arbetet är också omgärdat av en hel del restriktioner för att undvika att det dammar och bullrar från saneringen. Kommunen berättar på sin hemsida att arbetet bara får göras på dagtid, och att tung trafik kommer att köra in på området från Nytorpsvägen. Det kommer också att vattnas flitigt för att hålla nere dammet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!