Så vill man lösa överfulla fängelser

Flera riksdagspartier vill att Sverige ska hyra fängelseplatser utomlands. En av förespråkarna för förslaget är riksdagsledamoten Gudrun Brunegård från Vimmerby. På anstalten i Västervik är det fullt.

På anstalten i Västervik finns idag 255 platser som i praktiken är fullbelagda sedan något år tillbaka. Man kommer även att bygga ut fängelset och skapa ett 50-tal nya platser.

På anstalten i Västervik finns idag 255 platser som i praktiken är fullbelagda sedan något år tillbaka. Man kommer även att bygga ut fängelset och skapa ett 50-tal nya platser.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2019-08-29 05:00

Enligt den rundringning som Sveriges radio tidigare gjort kan fler riksdagspartier tänka sig lösningen som bland andra Sverigedemokraterna föreslagit. Den handlar om att lösa den akuta platsbristen på de svenska fängelserna genom att hyra platser utomlands, i andra EU-länder.

Förslaget har tagits emot väl av både Liberalerna och Kristdemokraterna, men fått kritik från bland andra Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna har sagt att det blivit en kostsam lösning för Norge, som tidigare gjort samma sak. Istället vill man att utländska medborgare, som inte har anknytning till Sverige, ska avtjäna sin straff i respektive hemland.

Gudrun Brunegård är kristdemokrat och riksdagsledamot från Vimmerby. Hon stödjer båda förslagen.

– Det är för att lösa en akut brist på platser. Vi hör att det behövs 1 000 fler platser, och de finns inte idag. Vi vet att det förekommer dubbelbeläggning på en del ställen och det är inte hållbart, säger hon.

Brunegård menar att man måste ta till lösningen under tiden som man förbereder sig för att bygga fler platser runt om i Sverige.

– Vi ökar upp och vill se 10 000 fler poliser i Sverige. Det kommer så klart göra att fler lagförs och att vi kommer att behöva fler platser i framtiden.

Brunegård vill även se hårdare tag mot utländska medborgare som begår brott i Sverige.

– Vi måste se över möjligheterna att skicka hem utländska medborgare som begår brott i Sverige till sina hemländer. De utgör en ganska stor del av dem som sitter på våra anstalter i dag. Det tär på våra medborgares rättskänsla att utländska intagna får vår humanistiska fångvård här medan det ser helt annorlunda ut i deras hemländer.

Anstalten i Västervik är full och har så varit under minst ett år, säger anstaltschefen Åsa Lindberg.

– Om någon släpps på dagen så kan ett rum stå tomt till kvällen eller till dagen efter för att sedan bli upptaget igen. Det gör att vi i stort sett har full beläggning, säger hon.

Åtta platser är ordinarie dubbelbeläggningsplatser, alltså större rum som delas av två intagna. Fler sådana platser har man inte behövt skapa, berättar Åsa Lindberg.

Hon säger också att man har direktiv om att se över om intagna på de högre riskklassade anstalterna, klass 1 och 2, kan passa för att förflyttas till en anstalt med säkerhetsklassning 3. Anstalten i Västervik har den näst högsta säkerhetsklassningen 2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!