Vill förädla livsmedel på hållbart vis

Matnästet är benämningen på ett nytt innovationsprogram där länsstyrelsen i Kalmar län vill ge företagare i livsmedelsbranschen chansen att skapa nya produkter helst av viltkött och få ut dem på marknaden.

I Matnästet får företag i livsmedelsbranschen möjlighet att utveckla nya rätter och produkter med företrädesvis viltkött som grund.

I Matnästet får företag i livsmedelsbranschen möjlighet att utveckla nya rätter och produkter med företrädesvis viltkött som grund.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vimmerby2019-08-28 05:00

Anna Carin Pålsson är projektledare på utvecklingsenheten på länsstyrelsen och håller på att planera den första upplagan av Matnästet som drar igång efter nyår.

– Vi vänder oss till små och medelstora företag i Kalmar län som är verksamma inom livsmedelsbranschen och intresserade av att förädla en befintlig produkt eller skapa något nytt av en idé då det gäller att ta fram nya livsmedel och maträtter, säger Anna Carin Pålsson.

Hur är programmet upplagt?

– Vi kommer träffas och ha kurser en gång i månaden under ett halvår. Det blir olika teman varje gång och vi kommer att ta in experter med god erfarenhet som hjälp. Jag har bland annat varit i kontakt med kocken Karin Fransson samt Sara Hedblom som är ansvarig för mat och dryck på Astrid Lindgrens Värld. Under kursens gång ska deltagarna arbeta löpande med sin produkt och kunna få feedback under vägen samt stöd att gå hela vägen och nå ut med sin produkt på marknaden, säger Anna Carin Pålsson.

Vad är målet med kursen?

– Syftet är att få ut nya och innovativa livsmedelsprodukter på marknaden och samtidigt hjälpa lokala företag att öka sin lönsamhet. Eftersom hållbarhet är viktigt är det i första hand viltkött som vi vill att man ska jobba med, men även andra råvaror kan bli aktuella. Har man en idé är det bara att höra av sig och diskutera den, säger Anna Carin Pålsson.

Anmälan till kursen stänger den 15 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!