Barnen mjölkade och gjorde mozzarella

Baren fick själva mjölka och göra pizza med hemmagjord mozzarella vid mjölkgården i Dabbetorp.

Kossorna fick mycket uppmärksamhet och klappar under förmiddagen.

Kossorna fick mycket uppmärksamhet och klappar under förmiddagen.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2019-08-14 21:00

Inne i ladan visar Peter Karlsson hur den automatiska mjölningen går till. Det surrar och pyser. Flera av barnen lutar sig fram för att få en bättre blick över vad som sker när korna en i taget kliver fram. Innan har de själva fått prova på att mjölka förhand.

– Kommer ni ihåg hur mycket en ko mjölkar i genomsnitt? frågar Peter Karlsson.

– 30 liter, svarar många på sammagång.

– Och en kossa mjölkar 50! utropar en pojke.

– Ja en av mina kossor gör det, nickar Peter Karlsson till svar.

På bongården i Dabbetorp utanför Djursdala fick idag nio barn spendera tid med djuren, lära sig om hur det går till på en mjölkgård och själva göra ost.

– Jag har länge velat bli bonde, säger Astrid Strybjörn som inte behövde fundera länge på om hon ville vara med.

– Det har varit ännu roligare än vad jag trodde eftersom det är flera av mina kompisar som är med.

Dagen ingår som en av de 12 sommarlovsaktiviteter för barn och unga som arrangerats omkring Djursdala av föreningsliv, föräldrar och kommun.

– Jag blev uppringd och tillfrågad om vi inte kunde göra någonting, berättar Peter Karlsson.

– Då tyckte jag att det vore kul att göra något där man börjar med mjölken och sedan använder den till att göra ost. Så att man inte bara ser förpackningen i mataffären utan får en förståelse för hela processen. Det är första gången vi gör detta och det känns bra. Barnen är intresserade, vill lära sig och har mycket frågor. Det som de har varit mest förundrade över är att en ko kan mjölka så mycket. Att det är så mycket som 30 mjölkpaket tror man inte.

Astrid och Ella Styrbjörn älskar djur.

"Det är därför jag länge velat bli bonde" berättar Astrid.
Astrid och Ella Styrbjörn älskar djur. "Det är därför jag länge velat bli bonde" berättar Astrid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!