Ny metod ska göra vården bättre

Äster. Det är namnet på en ny arbetsmodell som används i Västerviks kommun sedan drygt ett år tillbaka. Syftet är att minska onödiga överbeläggningar på sjukhuset samt att göra hemgången tryggare och säkrare för dem som skrivs ut från sjukhuset.

Distriktssköterskorna har arbetat enligt Äster sedan våren 2018. 

I början av sommaren 2019 permanentades modellen. Här syns distriktssköterskan Helen Hultberg på språng.

Distriktssköterskorna har arbetat enligt Äster sedan våren 2018. I början av sommaren 2019 permanentades modellen. Här syns distriktssköterskan Helen Hultberg på språng.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2019-08-02 13:00

Det berättar Anneli Wahlin, verksamhetschef för hälso- och sjukvården i Västerviks kommun.

Målgruppen är personer som behöver insatser från regionens öppenvård samt socialtjänst eller kommunal hälso- och sjukvård.

Alltsammans började med en ny lag som trädde i kraft den 1 januari 2018: "Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård".

– Syftet med lagen är att hålla ledtiderna mellan sluten vård på sjukhus och vård i omsorg i det egna hemmet eller i särskilt boende så korta som möjligt, förklarar Anneli Wahlin.

Grannkommunen Oskarshamn var tidigt ute med att förbereda sig. Redan våren 2017 startades där ett pilotprojekt – Oskar – med syftet att skapa bättre, tätare, samverkan mellan olika vårdgivare.

– När vi drog i gång vårt arbete med detta våren 2018 var Oskarsmodellen ett slags utgångspunkt för oss men sedan har vi successivt format och utvecklat vår egen modell – Äster, förklarar Anneli Wahlin.

Äster ska förhindra att patienter blir kvar onödigt länge i den slutna sjukvården, det vill säga på sjukhuset.

– Patienter som är färdigbehandlade ska ju inte bli kvar där om vi kan ge dem den vård de behöver i kommunen. Äster innebär att vi nu börjar planera för utskrivningen redan när patienten skrivs in.

Varje vardag, klockan nio, hålls en videokonferens där biståndshandläggare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter från socialförvaltningen, hälsocentralerna och slutenvården medverkar, berättar Anneli Wahlin.

– Under de här videoträffarna går vi igenom vilka insatser som eventuellt redan finns och vilka ytterligare insatser, bistånd, läkemedel eller hjälpmedel och så vidare, som kan behövas då patienten kommer hem.

Vid starten förra våren bestod gruppen bara av medlemmar från kommunen och tre hälsocentraler. Men sedan 1 januari 2019 ingår samtliga hälsocentraler i kommunen och medicinkliniken på Västerviks sjukhus.

– Tanken är att övriga kliniker ska kopplas på under hösten. Likaså Vimmerby- respektive Hultsfreds kommuner. Västerviks sjukhus har ju patienter även därifrån.

Den enskilda personen, patienten, ska helst inte märka av övergången från sluten till öppen vård.

– Politikerna har valt att kalla det ett sömlöst samarbete.

Har det gjorts någon utvärdering av Äster ännu?

– Ja, vi som arbetar med detta utvärderar och "skruvar" mest hela tiden. Däremot har inte patienterna själva haft chans att utvärdera modellen än. Men det är på gång, säger Anneli Wahlin.

Äster minskar risken för att de mest sårbara patienterna  kommer i kläm och hamnar mellan stolarna menar, Anneli Wahlin, verksamhetschef för hälso- och sjukvården i kommunen. 

– Med det här sättet att arbeta kan de olika vårdinstanserna inte bolla över ansvaret på varandra. Ansvaret är gemensamt, säger hon.
Äster minskar risken för att de mest sårbara patienterna kommer i kläm och hamnar mellan stolarna menar, Anneli Wahlin, verksamhetschef för hälso- och sjukvården i kommunen. – Med det här sättet att arbeta kan de olika vårdinstanserna inte bolla över ansvaret på varandra. Ansvaret är gemensamt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!