Inom kort kan det vara färdigrökt på anstalten

Kriminalvården föreslår ett totalt rökförbud på svenska häkten och anstalter, skriver TT. På anstalten i Västervik är man positiv till förslaget.

Mikael Andersson: "På grund av tjuvrökningen finns det alltid en brandrisk att beakta för oss anställda".

Mikael Andersson: "På grund av tjuvrökningen finns det alltid en brandrisk att beakta för oss anställda".

Foto: Emil Sandgrim

Västervik2019-07-25 07:00

Snart kan det sista blosset vara draget på Sveriges anstalter och häkten. I dag får intagna personer röka utomhus, på vissa tider och på särskilda platser. Men Kriminalvårdens förslag om ett generellt rökförbud har nu nått regeringen. Syftet med förslaget är att förbättra arbetsmiljön, effektivisera arbetet för de anställda och stoppa rökningens hälsorisker. Åsa Lindberg, kriminalvårdschef på anstalten i Västervik, har följt mediarapporteringen om förslaget och är positivt inställd till ett förbud.

– Jag är lojal till förslaget, framförallt av hälsoskäl då den passiva rökningen är ett bekymmer som vi borde få bukt med, säger hon.

Enligt Kriminalvårdens egna beräkningar röker varannan person på landets häkten och anstalter. Det innebär bland annat att rökningen tar upp en stor del av de anställdas tid då de måste övervaka, räkna och dela ut cigaretter till de intagna. Enligt Lindberg ser det annorlunda ut i Västervik.

– Den problematiken finns inte här. Vi är en av få anstalter som har inhägnade rökbalkonger på våra avdelningar. Det innebär att de intagna har möjligheter att röka på annan tillåten tid än under sin promenadtid.

Hon berättar att de intagna förvarar cigarretterna i sina skåp och själva tar med dessa ut till rastgården eller rökbalkongerna. Därtill har anstalten fasta tänddon utplacerade på de anvisade rökplatserna.

– Den förmånen har inte många anstalter eller häkten i Sverige. Våra anställda behöver bara övervaka promenadtiden, säger hon.

Seko:s lokala ordförande på anstalten i Västervik, Mikael Andersson, tycker att bilden är mer komplicerad än så.

– För oss är det också en säkerhetsfråga. Trots våra rökbalkonger förekommer det tjuvrökning och med förslaget får vi bort det helt. Men vi måste kunna ha ett alternativ, såsom nikotintuggumi, för de som har svårare att sluta. Vissa klienter kan av sin abstinens bli mer irriterade än andra, säger Mikael Andersson.

Att Kriminalvården föreslår ett totalstopp för rökningen, har inte undvarit kritik. Germay Woldu, vice förbundsordförande för Kriminellas revansch i samhället (KRIS), varnar för uppror.

– Det är ett väldigt drastiskt förslag som säkert kommer att leda till uppror och bråk om det genomförs. Kriminalvårdens regler för rökning är redan strama – man får bara röka under den timme man har promenad. Förbjuder man även det skulle det bli väldigt upproriskt och problematiskt, säger han till TT.

Åsa Lindberg förstår kritiken men betonar att det är svårt att gå händelserna i förväg.

Kan det bli uppror i Västervik vid ett eventuellt rökförbud?

– Nej, det tror jag inte eftersom vi i god tid kommer att informera de intagna om vad som gäller.

På anstalten i Västervik finns det rökbalkonger på avdelningarna, vilket innebär att de intagna kan röka på annan tid än under sin promenadtid.
På anstalten i Västervik finns det rökbalkonger på avdelningarna, vilket innebär att de intagna kan röka på annan tid än under sin promenadtid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!